FrieslandCampina

Nieuws Jaarcijfers

Lid FrieslandCampina mist ruim €10.000 aan inkomen

2 Maart 2021 - 1 reactie

Melkveehouders die lid zijn van coöperatie FrieslandCampina missen over 2020 gemiddeld €10.000 tot €20.000 aan inkomsten, doordat de zuivelcoöperatie over het resultaat van 2020 geen nabetaling kan doen. "Een fors bedrag", constateert Frans Keurentjes, voorzitter van de coöperatie. "En er staat al druk op de sector."

Door de voor FrieslandCampina-begrippen bescheiden winst van €79 miljoen over 2020, is de coöperatie niet in staat de zogeheten prestatietoeslag uit te betalen en ledenobligaties uit te geven. Hierdoor lopen de kleine 17.000 leden-melkveebedrijven, vergeleken met de nabetaling over 2019, zo'n €138 miljoen aan inkomsten mis. Hoewel dit een relatief klein bedrag is ten opzichte van de €3,6 miljard aan melkgeld die over 2020 naar de leden is gegaan, beseft Keurentjes (foto) de impact.

"Voor een gemiddeld melkveebedrijf die jaarlijks 1 miljoen liter levert, scheelt dit tussen de €10.000 en €20.000", rekent de coöperatievoorzitter dinsdagmorgen (2 maart) uit bij de toelichting op de jaarcijfers. "Terwijl de melkveesector al onder druk staat. Er gaan bedrijven zijn die mede hierdoor met een teleurstellend resultaat te maken krijgen." 

Harde boodschap voor leden
Ook topman Hein Schumacher en financieel directeur Jaska de Bakker toonden zich nederig. FrieslandCampina heeft over afgelopen jaar €106 miljoen geïnvesteerd in een herstructurering om het bedrijf meer solide te maken in de coronacrisis. "In deze coronacrisis hebben onze leden-melkveehouders stug en heel positief doorgewerkt. De facto hebben zij €106 miljoen geïnvesteerd in de toekomst van FrieslandCampina. Daar zijn wij hen heel dankbaar voor dat we dit hebben mogen doen. Maar het is een harde boodschap."

De gemiddeld uitbetaalde melkprijs van €35,72 per 100 kilo over 2020 is beneden de ambitie van FrieslandCampina, realiseert De Bakker, die het zuivelconcern over een paar maanden verlaat, zich. "Onze ambitie is om een toonaangevende melkprijs uit te betalen. Over 2020 hebben we die niet en dat is heel vervelend." Van de winst van €79 miljoen kon volgens haar niet meer aan de leden wordt uitgekeerd, omdat het overgrote deel van dit bedrag wordt uitgekeerd aan minderheid-aandeelhouders van deelnemingen in het buitenland.

Beste toegang tot de markt
Ook de financiële verwachtingen over dit jaar zijn somber door de coronacrisis, gaf Schumacher een winstwaarschuwing. In juni vergadert de coöperatie over een nieuw voorstel voor ledenfinanciering. Keurentjes kan niet uitsluiten dat de huidige povere resultaten invloed kunnen hebben op de goedkeuring van deze voorstellen door de leden. "Maar belangrijk is om het hoofd koel te houden. Kosten gaan voor de baat uit. Uiteindelijk is het bedrijf van de leden en daarmee de beste toegang tot de markt. Ik ben positief dat de leden de voorstellen goedkeuren, gelet op de discussie daarover die we tot nu toe hebben gevoerd."

Het ledenaantal van coöperatie FrieslandCampina is het afgelopen jaar met 2,4% gedaald tot 16.995 leden-melkveebedrijven. In absolute aantallen is dit een verloop van 418 bedrijven. Gelet op het natuurlijk verloop een bemoedigend signaal, aldus Keurentjes, omdat vanuit onderzoek blijkt dat het aantal melkveebedrijven jaarlijks met gemiddeld 3 tot 4% krimpt. "Daar zitten we dit jaar onder en mogen we dus best trots op zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henk. 3 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10891236/lid-frieslandcampina-mist-ruim-euro-10000-aan-inkomen]Lid FrieslandCampina mist ruim €10.000 aan inkomen[/url]
Geacht hoofdbestuur ; Schaam u, Schaam u, Schaam u.!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond CEO FrieslandCampina

Baas FrieslandCampina is van adel en ‘wild at heart’

Nieuws Zuivel

FrieslandCampina stelt nieuwe CEO aan

Nieuws Melk

Meer zekerheid voor niet-leden FrieslandCampina

Nieuws Zuivelbusiness

Akkoord verkoop Duitse tak FrieslandCampina

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox