Shutterstock

Inside Melk

Polen trappen jaar af met fors hogere melkaanvoer

4 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De Poolse melkveehouders hebben over de eerste maand van het nieuwe jaar de melkproductie stevig opgeschroefd, zowel ten opzichte van december als in vergelijking tot voorgaande jaren. Daarmee zetten de Polen, net zoals Nieuw-Zeelandse melkveehouders, het hoogste melkaanvoercijfer voor januari in jaren neer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de maand januari komt de melkproductie in Polen uit op 1.050.110 miljoen ton. Het is de hoogste melkproductie sinds jaren. Vorig jaar lag de melkaanvoer over de eerste maand van het jaar op 1,04 miljoen ton, een verschil van ongeveer 0,5% met dit jaar. In kalenderjaar 2016 kwam de melkproductie niet verder dan 917.250 ton. Het betekent dat de melkaanvoer in Polen sinds dat jaar met circa 14,5% is toegenomen. Deze toegenomen productie komt onder andere door de grotere vraag naar zuivelproducten.

Deze stijgende trend is in lijn met de wereldwijde melkaanvoercijfers. Zo komt de Nieuw-Zeelandse melkaanvoer voor de maand januari ook op het hoogste niveau sinds jaren uit: een plus van circa 2,6% ten opzichte van 2017. Ook de melkveehouders in de Verenigde Staten noteren de beste seizoenstart sinds zeker 2003. Of andere Europese landen deze trend volgen, is nog even afwachten. Dit omdat de coronacrisis in andere landen wel degelijk ingehakt heeft op de melkproductie.

Trend wordt vastgehouden
Ten opzichte van de maand december is er een toename van circa 3,3%. In deze maand kwam de melkaanvoer in Polen uit op 1,01 miljoen ton. Voor de komende maand wordt een kleine dip verwacht, wat in lijn is met de seizoensmatige trend van het land. De piek in de Poolse melkproductie wordt doorgaans bereikt in mei.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden