Agrifoto

Nieuws Overname

Bel Leerdammer straks in handen van Lactalis

19 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De Franse zuivelaar Lactalis heeft vergevorderde plannen om Bel Leerdammer over te nemen van Bel Group. Dat maken beide partijen bekend in een persbericht. Jeroen van Maanen, woordvoerder namens leveranciersvereniging LVLC, is verrast met het nieuws. "We hebben nog geen contact gehad met Frankrijk. Gaat het om een papieren verschuiving, of heeft dit echt grote gevolgen voor ons? We weten het niet."

De veronderstelde overname lijkt ingewikkeld in elkaar te zitten. In een persbericht laten Lactalis en Bel Group gezamenlijk weten dat Lactalis plannen heeft om Bel Leerdammer over te nemen in ruil voor een pakket van bijna 1,6 miljoen aandelen van Bel. Dat is 23,16% van het totaal. Van Maanen: "We weten met deze aankondiging niet of het gaat om een papieren, creatieve transactie of dat het daadwerkelijk een overname met grote gevolgen is."

Het nieuws komt dan ook als een verrassing voor de woordvoerder van de leveranciersvereniging. "We hebben nog geen contact gehad met onze mensen in Frankrijk. Ik kan dus nog niets concreets toevoegen. Maar, naar mijn mening gaat het niet zo slecht met Leerdammer dat Bel Group het zou willen afstoten. Het enige heikele punt waar we tegenaan lopen, is het bieden van een kostendekkende melkprijs. Daar werken we aan en dat is volgens mij niet de reden om het merk te laten gaan", aldus Van Maanen.

Verdere groei stimuleren
Volgens de beide Franse familiebedrijven bedroegen de inkomsten van Leerdammer en Shostka Oekraïne, dat eveneens onderdeel uitmaakt van de overname, vorig jaar €500 miljoen. Daarvan komt €350 miljoen bij Leerdammer vandaan. Sinds Bel Group het merk in 2002 kocht, zijn de omzet en winst van Leerdammer bijna verdubbeld. "Deze deal geeft ons een opening naar de Nederlandse kaasmarkt", schrijft Emmanuel Besnier, voorzitter van de Lactalis Group, in het bericht.

Besnier vervolgt: "De overname van de Italiaanse, Duitse en Oekraïense dochterondernemingen zal onze positie in deze landen versterken. Het verkopen van het bedrijf past daarnaast in de strategie van Bel Group. Het Franse familiebedrijf heeft namelijk als doel om zijn positionering als een grote speler op het gebied van gezonde tussendoortjes verder uit te breiden."

De raden van bestuur van Lactalis en Bel Group hebben al ingestemd met de overname. Het is nu wachten op goedkeuring vanuit de personeelsraden en de mededingingsautoriteiten. Afronding daarvan wordt verwacht tegen het einde van de zomer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Nieuws melk

Franse 'camembert-oorlog' duurt voort

Nieuws Melk

Melkveehouders en Lactalis twisten over melkprijs

Nieuws Melk

Italiaanse boeren klagen praktijken Lactalis aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden