Agrifoto

Nieuws Ledenfinanciering

FrieslandCampina wil kapitaal koppelen aan melk

8 April 2021 - Chanti Oussoren - 2 reacties

FrieslandCampina (RFC) komt met een nieuw ledenfinancieringssysteem, waarbij de financiering wordt gekoppeld aan de geleverde melk via zogeheten leveringscertificaten. De coöperatie bespreekt dit voorstel, dat het eigen vermogen van het zuivelconcern moet versterken, de komende maanden met de leden.

De ledenraad beslist op 16 juni over de vernieuwde ledenfinanciering. Bij goedkeuring gaat het nieuwe systeem in op 1 januari 2022. Vergrijzing van het ledenbestand en onbalans in verhandelbaarheid waren punten die intern tot vragen leidden over de toekomstbestendigheid van het huidige ledenfinancieringssysteem, zet Frans Keurentjes, voorzitter van coöperatie FrieslandCampina ineen toelichting aan de vakpers uiteen. "Leden stoppen of vertrekken, waardoor de financiering van het bedrijf op de schouders van minder leden-melkveebedrijven terechtkomt. Bovendien groeien ook veel van onze melkveebedrijven."

FrieslandCampina constateerde 3 dilemma's: de verhandelbaarheid van de vrije ledenobligaties, scheefgroei in de kapitaalinleg door leden en de kwalificatie van de huidige ledenfinanciering als zuiver eigen vermogen. Zo beschouwen kredietbeoordelaars als Standard & Poor's de ledenobligaties als schuld en niet als zuiver eigen vermogen.

De coöperatie komt met een integrale oplossing. In het nieuwe voorstel worden kapitaal en melk gekoppeld. Dit betekent dat de mate van financiering van FrieslandCampina door een melkveehouder afhangt van het melkvolume dat hij jaarlijks levert. Op basis van de geleverde melk wordt vastgesteld hoeveel leveringscertificaten leden krijgen. Het voorstel is tevens om de regeling 'Gebalanceerde groei' te laten vervallen. "De leveringscertificaten nemen de functie die deze regeling had over", aldus Keurentjes.

€8 per 100 kilo geleverde melk
In het voorstel van FrieslandCampina is de nominale waarde van een leveringscertificaat €8 per 100 kilo melk. Dit bedrag is gebaseerd op de huidige actieve financiering van de leden. Voor het bepalen van de eerste uitgifte van leveringscertificaten, geldt de hoeveelheid geleverde melk in de periode van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2021.

Leden hebben een vrije keuze in hoe zij leveringscertificaten bemachtigen, zegt David Tillmanns, Director Corporate Treasury van FrieslandCampina. Zij kunnen eenmalig de ledencertificaten en vaste- en vrije ledenobligaties inwisselen en bijspringen met contante middelen. Ook kunnen zij gebruik maken van een lening die door de coöperatie wordt uitgegeven, wanneer leden over onvoldoende middelen - in de vorm van ledenobligaties-vast en/of ledencertificaten - beschikken om voldoende leveringscertificaten te bemachtigen.

Deze lening kan automatisch worden afgeschreven door het jaarlijks inhouden van een bedrag, maar ook vervroegd aflossen is mogelijk. FrieslandCampina stelt echter dat zo'n 70% van de leden zeker over voldoende ledencertificaten en vaste/vrije obligaties beschikken om deze in te wisselen en dus geen lening nodig hebben, meldt Keurentjes.

Ledenobligaties blijven bestaan
Daarnaast komt er een coöperatieve oplossing voor de verhandelbaarheid van vrije ledenobligaties. De vaste- en vrije ledenobligaties verdwijnen in het nieuwe systeem namelijk niet. Er wordt echter verwacht dat een groot deel van de vaste ledenobligaties wordt omgezet in leveringscertificaten, waardoor de druk op de vrije ledenobligaties afneemt.

Meer naar algemene reserve
Ook in het reserveringsbeleid worden aanpassingen doorgevoerd. Het huidige reserveringsbeleid verdeelt de nettowinst als volgt: 55% van de winst gaat naar de algemene reserve van FrieslandCampina, 10% wordt uitgekeerd in vaste ledenobligaties en 35% wordt uitgekeerd als contante nabetaling. In het nieuwe systeem verdwijnt de uitkering in vaste ledenobligaties. De verdeling wordt 60% richting algemene reserve en de contante nabetaling wordt opgeschaald naar 40%.

Keurentjes benadrukte op de online persbijeenkomst dat de nieuwe ledenfinanciering niet als doel heeft het eigen vermogen te vergroten of de melkleveranties te beheersen. "Wij zien het als een verschuiving in de wijze waarop onze leden het bedrijf financieren, waardoor het fundament onder het eigen vermogen wordt verstevigd. Daarbij is elk lid van onze coöperatie zijn de baas over zijn eigen bedrijf en dus ook het volume melk dat hij aan FrieslandCampina levert."

Tijdens de voorjaarsledendialoog, online gesprekken die plaatsvinden vanaf 12 april, wordt de leden om input gevraagd op het voorstel voordat de ledenraad hierover beslist op 16 juni.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
kempenboer 8 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10891732/frieslandcampina-wil-kapitaal-koppelen-aan-melk]FrieslandCampina wil kapitaal koppelen aan melk[/url]
kost mij wel kwart cent rente- opbrengsten per liter,
Henk. 8 April 2021
Wat een bestuur, gewoon onvoorstelbaar.! Ik zou nog een natuurfriek in de direktie zetten, en tevens nog wat intenziever samenwerken met Natuurmonumenten, dan weet u tenminste zeker dat RFC naar de kelder gaat.! Wat een gigantische belediging voor de huidige boerenstand in Nederland.!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

DOC Kaas keert weer nabetaling uit over 2024

Nieuws melk

FrieslandCampina komt met nieuwe Duitse toeslag

Nieuws Melk

FrieslandCampina snijdt in productie en schrapt banen

Nieuws Melk

Toch weer verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden