Nikolay Antonov / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Danone verkoopt minder water en ziet omzet dalen

21 April 2021 - Stef Wissink

Het Franse voedingsmiddelenbedrijf Danone ervaart nog altijd de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen die wereldwijd gelden. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf vanmorgen (dinsdag 20 april) publiceerde. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 met 3,3% tot €5,7 miljard. Het bedrijf verkocht meer zuivel- en plantaardige producten, maar aanzienlijk minder water.

De omzet daalde in Europa en de Verenigde Staten met 2,8%. In de overige gebieden waar Danone actief is, liep de omzet 4,2% terug. Danone merkt op dat het eerste kwartaal in 2020 erg sterk was vanwege hamsterende consumenten tijdens de eerste piek van de coronacrisis. Hierdoor zijn de cijfers enigszins vertekend.

(Plantaardige) zuivel presteert sterk
Ondanks de gekrompen omzet presteerde de zuivel en 'plant-based' tak wel goed. De omzet in het eerste kwartaal lag hiervan namelijk 1,6% hoger dan in het eerste kwartaal van 2020. Ook al was het eerste kwartaal van 2020 al erg sterk. Met name in Europa en Noord-Amerika groeide de omzet in deze divisie, voornamelijk gedreven door gestegen verkoop van plantaardige 'zuivel'producten. Verkopen van 'plant-based' producten groeiden in sommige regio's met zelfs meer dan 10%. Over het eerste kwartaal daalde de verkoop van water met 11,6% vergeleken met dezelfde periode in 2020. Voornaamste oorzaak is de nog altijd lage mobiliteit van consumenten, aldus Danone.

Voor de rest van het jaar is Danone positiever. Er wordt rekening gehouden met afbouw van coronamaatregelen nu het vaccineren in een steeds sneller tempo plaatsvindt. Dit zou kunnen betekenen dat de totale omzet van het concern in het tweede kwartaal groeit ten opzichte van het tweede kwartaal in 2020.

Nieuwe topman
Ook maakte het bedrijf bekend nog op zoek te zijn naar een nieuwe topman. Vorige maand werd de vorige topman Emmanuel Faber de laan uitgestuurd op verzoek van enkele grootaandeelhouders. Deze vonden de winstgevendheid van de onderneming onvoldoende vergeleken met concurrenten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Nieuws melk

Danone doet bio-zuivel in VS van de hand

Nieuws Halfjaarcijfers

Russische inpikpraktijken smet op resultaat Danone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden