Nikolay Antonov / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Danone verkoopt minder water en ziet omzet dalen

21 April 2021

Het Franse voedingsmiddelenbedrijf Danone ervaart nog altijd de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen die wereldwijd gelden. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf vanmorgen (dinsdag 20 april) publiceerde. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 met 3,3% tot €5,7 miljard. Het bedrijf verkocht meer zuivel- en plantaardige producten, maar aanzienlijk minder water.

De omzet daalde in Europa en de Verenigde Staten met 2,8%. In de overige gebieden waar Danone actief is, liep de omzet 4,2% terug. Danone merkt op dat het eerste kwartaal in 2020 erg sterk was vanwege hamsterende consumenten tijdens de eerste piek van de coronacrisis. Hierdoor zijn de cijfers enigszins vertekend.

(Plantaardige) zuivel presteert sterk
Ondanks de gekrompen omzet presteerde de zuivel en 'plant-based' tak wel goed. De omzet in het eerste kwartaal lag hiervan namelijk 1,6% hoger dan in het eerste kwartaal van 2020. Ook al was het eerste kwartaal van 2020 al erg sterk. Met name in Europa en Noord-Amerika groeide de omzet in deze divisie, voornamelijk gedreven door gestegen verkoop van plantaardige 'zuivel'producten. Verkopen van 'plant-based' producten groeiden in sommige regio's met zelfs meer dan 10%. Over het eerste kwartaal daalde de verkoop van water met 11,6% vergeleken met dezelfde periode in 2020. Voornaamste oorzaak is de nog altijd lage mobiliteit van consumenten, aldus Danone.

Voor de rest van het jaar is Danone positiever. Er wordt rekening gehouden met afbouw van coronamaatregelen nu het vaccineren in een steeds sneller tempo plaatsvindt. Dit zou kunnen betekenen dat de totale omzet van het concern in het tweede kwartaal groeit ten opzichte van het tweede kwartaal in 2020.

Nieuwe topman
Ook maakte het bedrijf bekend nog op zoek te zijn naar een nieuwe topman. Vorige maand werd de vorige topman Emmanuel Faber de laan uitgestuurd op verzoek van enkele grootaandeelhouders. Deze vonden de winstgevendheid van de onderneming onvoldoende vergeleken met concurrenten.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Halfjaarcijfers

Danone ziet zuivelafzet wereldwijd groeien

Nieuws Melk

Danone blijft in Rusland, Valio gaat er uit

Nieuws Oorlog

Zuivelreuzen schalen af in Oekraïne

Nieuws melk

FrieslandCampina en Danone reduceren CO2

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief