photocritical / Shutterstock.com

Nieuws Melk

NZO: Niet misleiden met plantaardige ‘zuivel’

21 April 2021 - Folkert Flapper

Plantaardige alternatieven mochten al geen melk, kaas of yoghurt meer heten, maar de EU beslist deze week of dat nog een stap verder gaat. Alle verwijzing naar zuivel, zoals verpakkingen en slogans, zouden verboden moeten worden. De Nederlandse Zuivel Oranisatie (NZO) juicht dit toe.

De EU moet beslissen over een nieuwe wet die plantaardig voedsel meer wil differentiëren van zuivelproducten op het gebied van marketing. Het wetsvoorstel kon in oktober rekenen op steun van 54% van de parlementsleden.

De NZO laat desgevraagd weten achter het amendement te staan omdat dat ervoor zorgt dat consumenten minder snel misleid worden. Het mag niet zo zijn dat consumenten door bepaalde uitdrukkingen het idee krijgen dat plantaardige producten gelijk zijn aan zuivel, aldus de NZO.

Slogans zoals Nestle's 'delicious alternative to dairy' of Danone's 'plant-based alternative to Greek-style yogurt' moeten volgens europarlementariërs veranderen. Ook verpakkingen van plantaardige producten die te veel het gevoel geven dat ze een alternatief zijn voor zuivelproducten kunnen verboden worden.

Voedselbedrijven zoals Danone, Nestle en Unilever protesteren fel tegen deze nieuwe regelgeving. Volgens Siska Pottie, hoofd van het European Alliance for Plant-Based Foods, wordt het op deze manier onmogelijk gemaakt om plantaardige producten te vermarkten.

Politieke strijd met zuivelbedrijven
Plantaardige producten mogen al langere tijd geen 'melk' als productnamen hebben. Denk hierbij aan 'sojamelk' of 'amandelmelk'. Deze namen zijn veranderd in 'sojadrink' en 'amandeldrink'. Deze week gaat het parlement zich over het wetsvoorstel buigen.

Critici vinden dat het nieuwe wetsvoorstel in strijd is met de klimaatdoelen die de Europese Unie heeft gesteld. Plantaardige producten moeten volgens hen normaal worden in het dieet waarmee de zuivelconsumptie van Europa daalt en zorgen voor een lagere CO2-uitstoot. Europa heeft de hoogste consumptie van zuivelproducten per hoofd van de bevolking.

European Dairy Association vindt dat de huidige slogans de consument verward. Plantaardig voedsel is een ander product dan zuivel en dit verschil moet duidelijk te zien zijn en niet met elkaar in verband worden gebracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Parlement stemt voor importverbod kalveren

Nieuws Politiek

‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'

Nieuws Politiek

Keijzer met stip favoriete premierskandidaat

Nieuws Melk

Ook Nieuw-Zeelandse boer heeft veranderingsmoeheid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox