Shutterstock

Nieuws Melk

Coalitie vraagt 1,3 miljard voor melkveehouderij

7 Juni 2021

Een coalitie van partijen in de Nederlandse melkveehouderij vraagt €1,3 miljard extra aan het toekomstige kabinet om de uitstoot van stikstof te reduceren en ook andere maatregelen die goed zijn voor het milieu door te voeren. De zogeheten Coalitie Toekomstbestendige Melkveehouderij (CTM) stellen investeringen voor in stallen, grond en management.

Hiermee kan volgens CTM de uitstoot van stikstof in 2030 met 28% zijn gereduceerd ten opzichte van het jaar 2019. Deelnemers aan deze coalitie zijn LTO Nederland, het NAJK, Rabobank en de NZO. Het plan komt bovenop de miljarden die LTO vorige week vroeg van het kabinet, samen met natuur- en werkgeversorganisaties. De voorstellen zijn doorgerekend door Wageningen UR, benadrukt de coalitie. 

3 speerpunten
Het voorstel is gebaseerd op 3 speerpunten. CTM focust zich puur op melkveehouders die graag hun bedrijf willen voortzetten, de blijvers. Voor bedrijven die op termijn willen stoppen, is in dit plan geen plaats. Ten tweede is het plan gebaseerd op een combinatie van maatregelen in het stalmanagement en aanpassing van stalsystemen op basis van bestaande technieken. Dat laatste is belangrijk, want mogelijke stikstofwinst op basis van nieuwe technieken worden niet door de Raad van State erkend. Deze technieken moeten zich eerst in de praktijk bewijzen.

Het derde speerpunt is voor zogeheten niet-productieve reductiemaatregelen van ammoniak. Hier is de €1,3 miljard aan steun ook voor nodig. Te denken valt hierbij onder meer nieuwe emissiearme stallen, efficiënter voeren, met water bemesten (wateropslag) en meer weidegang (extra grond via bijvoorbeeld een grondfonds of ruilverkaveling). Hierdoor wordt de melkveehouderij volgens de CTM extensiever, want de stikstofuitstoot per hectare daalt. 

De partijen benadrukken dat het kabinet vol moet inzetten op het legaliseren van de zogeheten PAS-melders en interimmers. "Reductie van stikstof kan pas plaatsvinden als je bedrijf legaal is", meldt NAJK-bestuurder Marije Klever in de verklaring.

Regenradar
Powered by Agroweer
Adresgegevens PAS-melders moeten openbaar

Nieuws Stikstof

Adresgegevens PAS-melders moeten openbaar

Isover moet langs dezelfde lat als melkveehouderij

Nieuws Stikstof

Isover moet langs dezelfde lat als melkveehouderij

Erisman maakt draai van uitkoop naar investeren

Nieuws Stikstof

Erisman maakt draai van uitkoop naar investeren

Beste boer verliest minder stikstof, verdient meer

Inside Melkveehouderij

Beste boer verliest minder stikstof, verdient meer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief