Shutterstock

Politiek Stikstof

En volgend stikstofrapport pleit voor exodus boeren

5 Juli 2021 - 10 reacties

Enkele dagen na het verschijnen van de stikstofversie van Erisman en Strootman, doet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) er nog een schepje bovenop. In een nieuw stikstofrapport pleit het adviesorgaan van het kabinet dat een groot deel van de agrarische bedrijven in vooral Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel moeten verdwijnen. "Er moet rekening worden gehouden met een historisch ongeëvenaarde transformatie van 'landbouwland' Nederland."

Het PBL noemt het rapport 'Naar een uitweg in de stikstofcrisis' zelf een zogeheten policy brief. Oftewel: de adviseurs willen kort omschreven overwegingen meegegeven waarmee het toekomstig kabinet het stikstofbeleid op kan baseren. Die overwegingen hebben overeenkomsten met de visie die zelfbenoemd stikstofprofessor Jan-Willem Erisman en landschapsarchitect Benno Strootman vorige week publiceerden.

Kort samengevat pleit ook het PBL voor het boervrij maken van grote gebieden in 'stikstofgevoelige' provincies als Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Oók wanneer deze landbouwsectoren biologisch, kringloop, natuurinclusief of hoogtechnologisch van aard zijn. Opvallend is dat het Groene Hart, door Erisman c.s. wel specifiek benoemd, niet in deze visie voorkomt. Het PBL pleit er omzichtig wel voor om, net als Erisman, geen generieke stikstofmaatregelen te nemen op de korte termijn. Het investeren in emissiereducerende technieken door de Nederlandse veehouderij - zoals de sector zelf via onder meer LTO bepleit - past volgens het PBL 'mogelijk niet in de strikte langetermijndoelen voor stikstof-, natuur- en klimaat'. 

Investeringen versneld afschrijven
Daarin trekt het PBL zelfs het vergelijk met 'de nieuwe kolencentrales'. Oftewel, de veehouderij kan vele miljoenen investeren in het reduceren van stikstof tot 2030, maar loopt daarna vast op de striktere doelen die voor 2040 of 2050 zijn gesteld. "Met als risico dat grote investeringen in een emissiearme landbouw versneld moeten worden afgeschreven." Als het kabinet wil dat op de lange termijn (na 2035) de Kritische Depositie Waarden (KDW) overal moeten worden gehaald, moeten in de provincies met stikstofgevoelige natuur volgens het PBL 'plannen worden gemaakt op welke plekken wordt toegewerkt naar een uitfasering van grote delen van de open veehouderij en akkerbouw.'

In deze gebieden is dan alleen nog ruimte voor zeer extensieve landbouw, wat 'eerder neerkomt op natuurbeheer dan op een serieuze productiefunctie'. Zelfs voor biologische of natuurinclusieve landbouw is dan volgens het PBL geen plaats, want ook productiewijzen gaan gepaard met forse restemissies. Net als Erisman c.s. ziet het PBL dan liever ook een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de doelen in stikstof, water en natuur direct worden aangepakt.

Olie op het vuur
De visie van het PBL is ongetwijfeld olie op het vuur voor Farmers Defence Force (FDF) en Agractie, die komende woensdag 7 juli grootschalige boerenprotesten organiseren. Hierbij vindt onder meer een manifestatie plaats op het Malieveld in Den Haag, georganiseerd door Agractie. Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, verklaarde vanochtend op NPO1 dat LTO de acties van Agractie woensdag ondersteund. FDF organiseert onder meer diverse regionale protesten rond Assen, Zwolle, Arnhem en Den Bosch.

LTO Nederland ziet in het rapport van het PBL vooral een waarschuwing aan de politiek: als er onhaalbare normen worden gesteld, betekent dat het einde van een leefbaar platteland in grote delen van Nederland. Des te belangrijker is het dat de politiek volgens LTO kijkt naar voorstellen die volgens de organisatie wél draagvlak hebben, zoals het versnellingsplan Duurzaam Evenwicht.

"Voor het wegvagen van onze prachtige sector in complete gebieden zal geen enkel draagvlak zijn. Ik zie dit PBL-rapport als een waarschuwing voor de politiek: denk heel goed na over de doelen die je voor de verre toekomst stelt, want als je nu onhaalbare normen stelt dan beëindig je daarmee álle land- en tuinbouw in grote delen van Nederland," zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, in een verklaring.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
frog 5 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10893106/en-volgend-stikstofrapport-pleit-voor-exodus-boeren]En volgend stikstofrapport pleit voor exodus boeren[/url]
maar als zelfs de biologische landbouw niet meer mag bij natuurgebieden hoe is het dan toch mogelijk dat er nog een mens een hond mag uitlaten daar? of alle overige activiteiten in de buurt van natuur?
Abonnee
xx 5 Juli 2021
Dit is echt niet te geloven, hoe ze een beroepsgroep die al zoveel investeringen heeft gedaan in luchtwassers, gewasbescherming en gebruiksnormen die enorm hard gezakt zijn om die nu nog eens flink de nek om te draaien, dat kan toch niet in een beschaafde wereld.
Abonnee
tm 5 Juli 2021

Ze moeten snel langskomen, goed geld betalen, dan stoppen we liever gisteren dan vandaag!! Je complete leven jarenlang laten verzieken door dit soort geleuter
Einde van de westerse beschaving 5 Juli 2021
wel te geloven: je zal ervan opkijken hoe de hele economie overal ter wereld de nek omgewrongen wordt, alles enkel en alleen om de BIG Tech het monopoly te geven. Iedereen naar de slachtbank voor die 0.01% super rijken.
Het gaat gebeuren.
Wat kan het die 0.01 % schelen als daardoor miljoenen, zo niet miljarden mensen moeten sterven.

intriest maar het doel heiligt de middelen.
Abonnee
gerard 5 Juli 2021
dit plan kan de prullebak in, omdat de industrie en woningen ook weg moeten om de natuur te verbeteren en dat staat niet on het plan van het PBL !
Thomas 5 Juli 2021
En wat de de NAM Olie bezig in Twente, de grootste milieu ramp met grondwater ooit, willen ze zomaar onder 't tapijt schuiven.
Abonnee
Bertje 6 5 Juli 2021
Dit begint te lijken op een genocide onder een bevolkingsgroep.
Ze moeten hier de doodstraf op zetten
Abonnee
jos 5 Juli 2021
wat een waanzin allemaal. en over tien jaar zeggen we het was net als zure regen, er is eigenlijk niks aan de hand. gelukkig houd het probleem bij de grens op......
roy 5 Juli 2021
dit krijg je als D66 en zn adviesbureau's een podium krijgen. Stikstof is geen probleem, kijk naar Duitsland. stikstof zorgt voor groei.
ik zou zeggen streep door Natura 2000 gebieden (onkruidparken) en Urgenda en Milieudefensie onmiddelijk afschaffen ( gefinancieerd met ons geld!)
Abonnee
Kjol 5 Juli 2021
Helaas, maar dit gaat gewoon gebeuren. Het hek is van de dam nu.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Henk of Piet, ruimte krijgt de minister van LNV niet

Nieuws Stikstof

Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie

Achtergrond Stikstof

'Oppassen voor productie-'slowdown' door EU-beleid'

Nieuws Stikstof

‘Nieuwe stikstofcrisis waar huidige bij in niet valt’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox