Fonterra

Achtergrond Handelsdeal

Britten vrezen invasie Fonterra na handelsdeal

24 Oktober 2021 - Wouter Baan - 2 reacties

Fonterra ziet kansen op de Britse markt nu het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland deze week een handelsdeal hebben gesloten. Uit monde van CEO Miles Hurrel spreekt de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie van een fantastisch resultaat dat veel kansen biedt voor de export. De zuivelsector in het VK maakt zich juiste grote zorgen over de invasie van Nieuw-Zeelandse zuivelproducten op de Britse markt.

De regeringen van het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland zijn beide in hun nopjes met het vrije-handelsverdrag dat afgelopen donderdag (20 oktober) werd ondertekend. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern spreekt zelfs van de beste handelsdeal ooit voor haar land en haar Britse ambtgenoot Boris Johnson is eveneens dik te spreken. 

Tarieven op zuivel vervallen
In het handelsakkoord tussen beide landen staan foodproducten centraal. Zo wordt het voor de Britten gemakkelijk om producten als witte wijn, honing, kiwi's zuivel en vlees te importeren. Omgekeerd profiteert Nieuw-Zeeland van het importeren van onder meer machines en kleding uit het VK. In de deal staat opgetekend dat de tarieven op zuivel binnen 5 jaar worden afgebouwd naar nagenoeg niks. Uitzondering hierop zijn kaas en boter, waarvoor een langere overgangsperiode geldt. 

CEO Fonterra ziet kansen
Fonterra, de grootste exporteur van Nieuw-Zeeland, juicht de handelsdeal toe. CEO Hurrel ziet in het VK een interessante afzetmarkt voor zuivelproducten. "Het VK is de tweede grootste importeur van zuivelproducten op gebied van onderliggende waarde." Hij verwacht dat de duurzame Nieuw-Zeelandse zuivelproducten in de smaak zullen vallen bij veel Britten." Tot nu toe kreeg Nieuw-Zeelandse zuivel amper voet aan wal in het VK door hoge importtarieven tot wel 45%. Datzelfde geldt voor de rundvleesexport.

'Klap voor Britse zuivelsector'
De Britse zuivelsector is juist bezorgd over het loslaten van de handelstarieven. Brancheorganisatie Dairy UK spreekt van een klap voor de Britse zuivel en signaleert een ongelijk speelveld. Dit omdat de kostprijs in Nieuw-Zeeland lager is dan in het VK. De deal is vanuit het perspectief van Dairy UK niet eerlijk, gezien de Britse markt veel groter is dan die in Nieuw-Zeeland. Bovendien is Nieuw-Zeeland, onder aanvoering van marktleider Fonterra, een buitensporig grote speler op de mondiale zuivelmarkt. Ze verwijten de Britse regering dat de landbouw is ingezet als wisselgeld om de deal tot stand te brengen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
jk 24 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10894834/britten-vrezen-invasie-fonterra-na-handelsdeal]Britten vrezen invasie Fonterra na handelsdeal[/url]
melkproducten de halve wereld over verschepen terwijl er voldoende productie thuis of vlak bij huis is. lekker duur(zaam)
Abonnee
huug 24 Oktober 2021
stront ziek dat volk
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden