Agrifoto

Nieuws Mest

Fosfaatplafond begrenst afromingvrije lease

29 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

De afromingsvrije lease van maximaal 100 kilo fosfaat per jaar per bedrijf, die demissionair minister Carola Schouten voorstelt, kan zonder problemen zolang de totale fosfaatproductie onder het Nederlandse plafond blijft. Dit schrijft de minister in reactie op een advies van de Raad van State.

Schouten stelt de afromingsvrije lease per 2022 voor in een wijzigingsvoorstel op de Meststoffenwet. Een aantal partijen in de Tweede Kamer, waaronder de VVD en SGP, steunt zo'n aanpassing.

Reden voor de voorgestelde wijziging van de regels is dat de minister melkveehouders meer flexibiliteit wil geven voor het geval de melkproductie onverwacht iets hoger uitpakt dan eerst gepland. In de praktijk lijkt ook de ruimte te bestaan voor dit extra stukje flexibiliteit, omdat de daadwerkelijke fosfaatproductie net iets onder het plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat zit.

Als de fosfaatproductie verder daalt, zou het afromingspercentage bij overdracht of verleasen van grotere hoeveelheden fosfaat standaard kunnen worden verlaagd van 20% naar 10%. Zo ver is het ondertussen nog niet.

Risico door rechtszaken en rechten vleesvee
Het is ook nog steeds mogelijk dat de fosfaatproductie weer stijgt, bijvoorbeeld als gevolg van rechtszaken of verkoop van fosfaatrechten door vleesveehouders. Als dan het fosfaatplafond weer wordt overschreden, moet de minister terug naar de Europese Commissie om te beoordelen of er geen problemen dreigen met de staatssteunregels. Zolang het plafond keurig wordt gerespecteerd, is er niets aan de hand.

Geen afroming verplaatsers Natura 2000
In het wijzigingsvoorstel wordt ook de mogelijkheid geschapen om bedrijven in de nabijheid van Natura 2000-gebieden de kans te geven om te moderniseren en (tijdelijk) te verplaatsen, zonder dat afroming plaatsvindt. Daarvoor zullen dan wel bijzondere voorwaarden worden gesteld, die vastgelegd worden in een (nog te publiceren) Algemene Maatregel van Bestuur.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden