Shutterstock

Nieuws Ontbossingsvrije soja

Een-tweetje Agrifirm en FrieslandCampina in soja

23 November 2021 - 1 reactie

FrieslandCampina en Agrifirm gaan samen optrekken om een gescheiden aanvoerstroom van ontbossingsvrije soja te realiseren. Beide coöperaties vinden dat het gebruik hiervan sneller moet én ook kan. Daarom wordt hiervoor volgend jaar een pilotproject opgetuigd.

CEO Hein Schumacher laat in een verklaring weten dat verantwoord inkopen van grondstoffen prioriteit heeft bij FrieslandCampina, dit geldt ook voor het inkoopbeleid van de leden-melkveehouders met betrekking tot het gebruik van ontbossingsvrije soja. FrieslandCampina wil haar leden helpen dat zij erop kunnen vertrouwen dat duurzame soja ook daadwerkelijk geproduceerd is in ontbossingsvrije gebieden. Samen met Agrifirm wordt daarom volgend jaar een pilotproject gestart, waarbij een derde van de overstapt op ontbossingsvrije soja. Ongeveer een derde van de leden koopt namelijk voer in bij Agrifirm. "Wij als coöperaties weten: samen bereik je meer dan alleen", aldus Schumacher.

Ook Agrifirm is content met de samenwerking. Ruud Tijssens, directeur coöperatieve zaken Agrifirm, zegt dat 100% van de soja die melkveehouders inkopen, gegarandeerd zonder ontbossing tot stand is gekomen. Nu is op 99,5% van de soja al ontbossingsvrij op basis van GMP-wetgeving, althans dit is op papier zo. Hiervoor geldt, net als bij CO2 en groene stroom, dat hiervoor rechten kunnen worden gekocht, zonder dat de fysieke stroom daadwerkelijk aan de geclaimde certificering voldoet. In de samenwerking die FrieslandCampina en Agrifirm gaan opzetten, is de soja gegarandeerd ontbossingsvrij.

Meerkosten uit de markt
Agrifirm wil het pilotproject onderzoeken of de logistiek hiervan jaarrond goed te regelen is. Omdat het aantal aanbieders van ontbossingsvrije soja nog vrij beperkt is, ligt hier een uitdaging, alhoewel steeds het aantal leveranciers wel toeneemt. Het risico op eventuele meerkosten wordt overgenomen door FrieslandCampina en wordt niet verhaald op individuele leden. FrieslandCampina verwacht de meerkosten uit de markt te kunnen halen. Er wordt hiervoor geen nieuwe melkstroom opgetuigd, zo laat een woordvoerder weten. Beide coöperaties geven aan uit verantwoordelijkheidsgevoel dit initiatief te nemen. Kortgeleden gaf de Europese Commissie aan over te willen stappen op ontbossingsvrije import van voedsel en goederen. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ikke 23 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10895351/een-tweetje-agrifirm-en-frieslandcampina-in-soja]Een-tweetje Agrifirm en FrieslandCampina in soja[/url]
meerkosten uit de markt, agrifirm, is enkel bezig om de markt om zeep te helpen, agrifirm heeft teveel ambtelijk gedreven figuren die de dienst uitmaken, zodra marktwerking aan de orde komt, gooit men een blokkade uit, ga met mij in overleg, ik kan je helemaal uitleggen, waarom agrifirm NOOIT voet aan de grond zal krijgen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Granen

Recordprijs voor granenpool Agrifirm

Analyse Granen & Grondstof

Ook voergrondstoffen opnieuw hoger geprijsd

Analyse Zuivel

Melktekort bij Jumbo is uitstekende PR sector

Nieuws Melk

DOC Kaas tikt bijna €50,00 aan met kale prijs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief