Glastuinbouw Nederland

Nieuws Coalitieakkoord

'Verdeling geld stoppers en innovatie moet beter'

16 December 2021

Voor een stikstof- en transitiefonds is €25 miljard uitgetrokken. "Het zijn terecht vele miljarden, maar het tijdspad en de uitvoering zijn problematisch", reageert LTO-voorzitter Sjaak van der Tak op de plannen voor de landbouw die in het woensdag 15 december gepresenteerde coalitieakkoord staan. Ook vindt hij dat de verdeling van gelden tussen stoppers en innovatie anders moet.

Het overgrote gedeelte van de bovengenoemde miljarden (€20 miljard) is bestemd voor de periode tot 2030. Naar opkoop van melkvee-, pluimvee- en varkenshouders gaat in totaal €7,415 miljard. Voor afwaardering van grond van melkveehouders is €6,925 miljard beschikbaar. Voor verduurzaming van de 'blijvers' wordt €5,293 miljard uitgetrokken, waarvan €1,212 miljard voor innovatieve stalsystemen en managementmaatregelen.

De verdeling tussen de gelden voor stoppers en die voor innovatie moet beter, vindt Van der Tak. "Het is tekenend dat de kosten voor 'uitvoer van beleid' - met €1,7 miljard hoger - zijn dan €1 miljard voor de innovatieve stalsystemen."

Het financiële plaatje van het Stikstoffonds uit de budgettaire bijlage van het coalitieakkoord.

Tel je zegeningen: geen halvering veestapel
Van der Tak telt in een (video)bericht op de website van LTO Nederland ook zijn zegeningen: "Er komt geen van bovenaf opgelegde zonering, zoals sommige onzalige adviezen voorstelden. Er komt geen massale onteigening en er komt geen halvering van de veestapel." Maar ondertussen worden de doelstellingen uit de Stikstofwet met vijf jaar vervroegd, naar 2030. "De in het coalitieakkoord voorgestelde reductie van 50% is een verdubbeling van het eerder dit jaar vastgelegde doel van 26%. Veel van het gevraagde geld komt er, maar er wordt eenzijdig een schep tot 50% bovenop gedaan. Dat is onrealistisch, onuitvoerbaar en leidt in de toekomst tot grote teleurstellingen."

Transitie en verandering kunnen alleen met een werkend verdienmodel, zo merkt Van der Tak op. "Om tot een uitvoerbaar regeerprogramma te komen, moet het coalitieakkoord wat LTO Nederland betreft eerst doorgerekend worden op de sociaaleconomische realiteit van boeren en tuinders."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Belangenbehartiging

Van der Tak reageert op rol bij subsidiefraude

Nieuws Regeringsverklaring

'Landbouwtransitie nodig voor wonen en bedrijven'

Nieuws Kabinetsformatie

LTO: Juridisch alles uit kast tegen massale onteigening

Opinie Jaap Majoor

Is de LTO wel of niet voor de boeren?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief