Shutterstock

Nieuws Melk

Bijna elk Brits huishouden koopt zuivel en dit valt op

17 Januari 2022 - Klaas van der Horst

In Groot-Brittannië hebben de supermarkten vorig jaar 1,2% minder zuivel verkocht dan in topjaar 2020, maar dit kwam niet doordat veel kopers van zuivel afhaakten. Bijna alle Britten kochten zuivel. Gemiddeld werden vorig jaar wel iets kleinere volumes per klant gekocht.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Kantar. In totaal werd voor bijna €12,8 miljard aan zuivelproducten verkocht. Daarbij waren kaas en drinkmelk de grootste productgroepen. December was een topmaand qua verkopen. Bijzonder daarbij was dat, in een tijd dat consumenten veel melkvervangers zeggen te kiezen, 99% van de huishoudens toch zuivel aanschafte, aldus Kantar.

Cheddar minder populair
Bij de drinkmelk viel op dat de verkopen van juist de magere producten daalden, terwijl de gewone volvette melk juist weer marktaandeel won. Bij de kazen viel op dat Cheddar, goed voor bijna de helft van alle Britse kaasverkopen, behoorlijk marktaandeel verloor. Daar profiteerden de 'continentale' kazen (Gouda, Emmental etc) en soorten als mozzarella en duurdere speciaalkazen weer van. 

Bij de gele vetten daalden zowel de verkopen van blokboter als van margarine. De verkopen van andere, plantaardige vetten steeg wel iets , maar te weinig om de verkoopdaling bij andere producten in dit segment op te vangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Nieuws Melk

Canadese melkprijzen drie maanden bevroren

Nieuws Melk

Franse en Spaanse melkprijzen aan kop in EU

Analyse melk

2023 jaar met toch hoge melkprijs én weinig marge

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox