JJava Designs / Shutterstock

Nieuws Melk

Zuivelconcern Sodiaal reorganiseert én investeert

2 Februari 2022 - Klaas van der Horst

De Franse zuivelcoöperatie Sodiaal gaat reorganiseren en stopt of beperkt overcapaciteit en verliesgevende UHT-, en kindervoedingsactiviteiten. Tegelijkertijd investeert zij de komende vijf jaar €600 miljoen in beter renderende producten en nieuwe markten. 

Sodiaal meldt dat zij daarom twee van de zeventig fabrieken gaat sluiten en ook 316 banen schrapt. Een van de twee fabrieken is de UHT-fabriek in Campbon. Daarnaast wordt de sluiting overwogen van een kindervoedingsfabriek, terwijl op nog twee locaties torens worden gesloten en productielijnen worden gestopt. Ook wil Sodiaal de productie van gezoete condens afstoten en de fabriek daarvan verkopen aan de enige klant. 

Als reden voor deze ingrepen noemt Sodiaal, producent van het bekende yoghurtmerk Yoplait, de aanhoudende daling van de verkopen van lang houdbare melk. Dit product wordt door steeds minder consumenten gekocht. De markt voor kindervoeding(ingrediënten) gaat ook gebukt onder een overaanbod en dus dalende prijzen. De verliezen die  daaruit voortvloeien wil de Franse zuivelcoöperatie niet langer dragen.

Meer geld voor consumentenzuivel
Parallel aan afbouw van activiteiten gaat Sodiaal investeren in andere takken van sport. Zo wil zij €450 miljoen uittrekken om zich een sterkere positie te verwerven in de consumentenzuivel, met behulp van aantrekkelijkere kazen, premium melkdranken, boter, room en verse zuivel. Ook wil Sodiaal de koop van het merk Yoplait afronden. Daarnaast wil Sodiaal €150 miljoen uittrekken voor versterking van de positie in de ingrediënten-business. Ook zal een versterkt accent komen te liggen op exportmarkten.

Sodiaal hoopt met deze aanpassingen sterk te staan richting 2030. Het  bedrijf put daarbij hoop uit de verwachting dat de zuivelconsumptie wereldwijd tot 2030 naar verwachting met nog 9% zal stijgen.

Sodiaal is de grootste Franse zuivelcoöperatie met 17.700 leden en een aanvoer van krap 5 miljard liter melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden