De Nederlandse melkaanvoer is in januari met 2,7% gedaald ten opzichte van de eerste maand in 2021. Terwijl de prijzen voor weide melk in de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker inmiddels rond de €45 per 100 kilo liggen. Maar meer melken zit er echt niet in, leert een rondgang langs de melkveehouders die deelnemen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour 2022.
De melkveehouders laten weten dat ze dat het simpelweg niet mogelijk is om meer te melken. "Wij voeren altijd al optimaal", antwoordt een van de deelnemende melkveehouders. De melkproductie van het melkvee wordt voor 60 tot 70% bepaald door het aanwezige ruwvoer. Door de kwaliteit van het gewonnen ruwvoer afgelopen jaar is het lastig om de melkproductie te verhogen. Op veel plaatsen is de hoeveelheid houtstof in het gewonnen ruwvoer aan de hoge kant. Hierdoor kunnen koeien te weinig opnemen om de benodigde stoffen binnen te krijgen. Simpel gezegd: de koeien zitten te snel vol.
Juiste balans in het rantsoen
Een andere deelnemer antwoord met een vergelijking met varkens. Bij de varkens kun je ze makkelijker voeren op de voederconversie, hierbij staat 1 kilo gelijk aan een bepaalde groei. Bij de melkkoeien staat 1 kilo krachtvoer meer niet gelijk aan een productiestijging van 2 liter per dag. "Alles valt en staat met een juiste balans in het rantsoen. Als er niet meer in zit, dan is dat zo."
De melkproductie kan ook wel worden vergeleken met een houten waterton. Hierbij zijn de planken de nutriënten die bepalen hoeveel water in de ton kan of hoeveel melk een koe kan produceren. De meest korte plank bepaald de hoeveelheid water. Dit jaar zijn de kuilen het meest bepalend voor de melkproductie van de melkkoeien. Maar niet in elke regio hebben de melkveehouders te maken met kwalitatief minder ruwvoer. Zo is Silvain Kusters, melkveehouder in Guttecoven, tevreden over de kwaliteit en de hoeveelheid van het gewonnen ruwvoer. Dit werd ook bevestigd, doordat hij winnaar werd van de Topkuil competitie van de provincie Limburg.
Doorgaan met optimaal rantsoen voeren
Hoewel de voerprijzen het afgelopen jaar fors zijn gestegen, blijven de Ruwvoertour-deelnemers voeren op een optimaal niveau. "Er wordt gewoon gevoerd naar wat nodig is. Te weinig voeren en dus productieverlies kost met deze melkprijs nog veel meer. Met deze prijzen is het wel zo dat ruwvoer verwerken het belangrijkste is. Er wordt niet gauw een extra kilo krachtvoer toegevoegd als dat niet zichtbaar wordt terugbetaald", zegt een van de deelnemers.
Binnen de groep is wel te merken dat de melkveehouders op zoek gaan naar alternatieve gewassen om zelf krachtvoer van eigen land te verbouwen. De meeste deelnemers zijn hier ongeveer twee jaar geleden mee begonnen, door voederbieten of veldbonen te telen. Door de aanhoudende hoge prijzen, breiden zij het areaal verder uit. De melkveehouders merken dat steeds meer collega's krachtvoer van eigen land willen gaan telen.
De Boerenbusiness Ruwvoertour 2022 gaat volgende maand officieel van start.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10896747/melkveehouders-opvoeren-melkproductie-kan-niet]Melkveehouders: 'Opvoeren melkproductie kan niet'[/url]