FrieslandCampina

Nieuws Melk

FrieslandCampina keert weer kleine nabetaling uit

22 Februari 2022 - 2 reacties

FrieslandCampina heeft over 2021 een iets beter resultaat gedraaid dan over 2020 en zag de omzet met 3,2% stijgen naar €11,5 miljard. De nettowinst steeg met 117,7% naar €172 miljoen, terwijl ook weer een nabetaling mogelijk is.

Het gaat met 14 cent per 100 kilo nog om een bescheiden bedrag, maar over 2020 werd niets nabetaald. De totale melkprijs voor leden-melkveehouders steeg met 9,8% naar €39,23 euro ex btw (2020: €35,72).

Melkaanvoer 3,2% lager
De totale vergoeding aan de leden-melkveehouders voor de geleverde melk is in 2021 met 6,2% gestegen naar €3.835 miljoen (2020: €3.610 miljoen). De stijging is het gevolg van de hogere melkprijs. De ledenmelkaanvoer daalde in 2021 met 3,2% naar 9.745 miljoen kilo, met name door relatief koud weer in de eerste maanden van 2021 en de impact van hoge voerkosten.

De omzet van FrieslandCampina steeg door met name prijsverhogingen, hogere basiszuivelprijzen en een voorzichtig herstel van out-of-home-markten in Europa. Met name in de tweede helft van 2021 groeiden de omzet en winst stevig.

Gerekend naar Business Groups deden in het bijzonder Professional-business en de business group Trading het goed. De Business groups Specialised Nutrition en Ingredients (met onder meer kindervoeding) werd geraakt door dalende geboortecijfers in Aziatische markt.

Schumacher redelijk tevreden
CEO Hein Schumacher is redelijk tevreden: "In het jaar dat we ons 150-jarig bestaan vierden waren het resultaat, en de nabetaling aan de leden, nog niet op het niveau van onze doelstellingen. Wel hebben we goede vooruitgang geboekt.  De kostenmaatregelen zijn goed uitgevoerd en eerder dan gepland afgerond. Op duurzaamheid zijn over de hele linie goede resultaten behaald. De nieuw aangenomen ledenfinanciering heeft het vermogen van de onderneming versterkt. Tegelijkertijd stonden de kindervoedingsactiviteiten sterk onder druk. Daar stond in met name de tweede helft van 2021 een sterke omzetgroei en verbetering van het resultaat van FrieslandCampina Professional tegenover."

Uitdagingen voor 2022
Voor 2022 zijn inflatie en kostenstijgingen volgens Schumacher de belangrijkste uitdaging om het resultaat op peil te houden. "We zijn voorzichtig optimistisch over het herstel van de professionele markt alsmede aanhoudend hoge basiszuivelprijzen. In combinatie met een licht verbeterde markt voor kindervoeding verwachten we een omzetstijging van twee tot vier procent met constante marges ten opzichte van 2021 voor het hele jaar."

FrieslandCampina geeft vanmorgen (dinsdag 22 februari) een toelichting op de jaarcijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Henk. 23 Februari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10896830/frieslandcampina-keert-weer-kleine-nabetaling-uit]FrieslandCampina keert weer kleine nabetaling uit[/url]
Nog een beetje meer samenwerken met Natuurmonumenten, dan weet je zeker dat je geen nabetaling meer krijgt.!
Abonnee
HM 23 Februari 2022
Moet natuurmonumenten niet 1 miljard terugbetalen aan de staat wegens onterecht ontvangen steun???
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse melk

Kan FrieslandCampina met lagere instap leden winnen?

Nieuws Bestuur

FrieslandCampina: minder en andere bestuurders

Nieuws Melk

Attema: FrieslandCampina moet dichter bij leden staan

Achtergrond FrieslandCampina

FrieslandCampina: positief resultaat overtuigt nog niet

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief