Shutterstock

Nieuws Oorlog

Fonterra stopt zuivelexport naar Rusland

28 Februari 2022 - Wouter Baan

Fonterra kondigt aan de export naar Rusland voorlopig op te schorten. Hoewel er geen sancties zijn opgelegd, wil de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie uit eigen overweging niet meer leveren aan het land dat in oorlog is met Oekraïne.

Fonterra zegt uit monde van public affairs-director Simon Tucker dat het voorlopig stopt met de export van zuivelproducten richting Rusland en de situatie nauwgezet volgt. Veel pijn lijdt Fonterra niet van de exportstop. Ongeveer 1% van de exportwaarde van vorig jaar ging naar Rusland. Volgens Tucker gaat het met name om boter dat in Rusland wordt verkocht. Nieuw-Zeeland exporteerde vorig jaar in totaal voor $240 miljoen aan goederen naar Rusland, waarvan ongeveer de helft zuivel was.

Fonterra is ook fysiek in Rusland aanwezig, middels joint venture 'Unifood'. De activiteiten van deze onderneming blijven vooralsnog op normale voet doorgaan. De exportbelangen van Europese zuivelondernemingen in Rusland zijn nihil, als gevolg van een een exportstop dat in 2014 van kracht werd en nog steeds actief is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden