Shutterstock

Nieuws Oorlog

Fonterra stopt zuivelexport naar Rusland

28 Februari 2022

Fonterra kondigt aan de export naar Rusland voorlopig op te schorten. Hoewel er geen sancties zijn opgelegd, wil de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie uit eigen overweging niet meer leveren aan het land dat in oorlog is met Oekraïne.

Fonterra zegt uit monde van public affairs-director Simon Tucker dat het voorlopig stopt met de export van zuivelproducten richting Rusland en de situatie nauwgezet volgt. Veel pijn lijdt Fonterra niet van de exportstop. Ongeveer 1% van de exportwaarde van vorig jaar ging naar Rusland. Volgens Tucker gaat het met name om boter dat in Rusland wordt verkocht. Nieuw-Zeeland exporteerde vorig jaar in totaal voor $240 miljoen aan goederen naar Rusland, waarvan ongeveer de helft zuivel was.

Fonterra is ook fysiek in Rusland aanwezig, middels joint venture 'Unifood'. De activiteiten van deze onderneming blijven vooralsnog op normale voet doorgaan. De exportbelangen van Europese zuivelondernemingen in Rusland zijn nihil, als gevolg van een een exportstop dat in 2014 van kracht werd en nog steeds actief is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse melk

Fonterra krijgt weer vet op de botten

Nieuws Melk

Fonterra geruster over markt na tweede record

Analyse Melk

Ook in Nieuw-Zeeland wordt om melk gevochten

Nieuws melk

Fonterra verlaagt prognose nieuw seizoen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox