Eigen foto

Nieuws Duurzaamheid

PlanetProof-melkplas laat lichte groei zien

16 Maart 2022 - Wouter Baan

Het aandeel PlanetProof-melk in Nederland groeit. Ook het aantal gecertificeerde legpluimveebedrijven dat onder het keurmerk produceert, neemt snel toe, zo blijkt uit cijfers van Stichting Milieukeur.

Het areaal beheerd grasland dat volgens de eisen van het keurmerk wordt bewerkt, steeg vorig jaar met 3% tot 47.907 hectare. Hoeveel PlanetProof-melk in omloop is, wordt uit concurrentieoverweging niet bekendgemaakt. In Nederland hebben FrieslandCampina en Farmel het keurmerk omarmd, in totaal goed voor achthonderd deelnemende melkveehouders.

Voor dit jaar zijn de eisen verder aangescherpt, onder andere het percentage eiwit van eigen land werd met 5 procentpunten verhoogd tot 55% als basisnorm. Desalniettemin ligt een verdere groei in het verschiet, gezien FrieslandCampina de Noord-Hollandse kaas tevens gaat vermarkten met het PlanetProof-stempel. De zuivelcoöperatie zoekt hiervoor zo'n tachtig leveranciers. 

Akkerbouw en pluimveehouderij
Eerder deze maand werd al bekend dat het akkerbouwareaal dat onder de keurmerkeisen valt vorig jaar met bijna een kwart groeide tot circa 55.000 hectare op krap 2.000 bedrijven. Ook het aantal gecertificeerde legpluimveebedrijven is afgelopen jaar behoorlijk gegroeid, met 24% tot 31 bedrijven. Ten opzichte van melkveehouderij en akkerbouwsector staat het uitrollen van het keurmerk in de pluimveehouderij echter nog in de kinderschoenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden