Eigen foto

Achtergrond Grond

Prijs bouwland stijgt door, gras maakt pas op de plaats

3 Mei 2022

De gemiddelde grondprijs komt in het eerste kwartaal van 2022 iets lager uit dan in het voorafgaande kwartaal. Ten opzichte van de gemiddelde grondprijs over heel 2021 is de grondprijs overigens nog wel gestegen, zo blijkt uit de cijfers van het Kadaster.

De gemiddelde prijs voor agrarische grond kwam in het eerste kwartaal uit op €71.600 per hectare. Daarmee is de prijs 1% gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021, maar nog wel €2.400 boven de gemiddelde prijs over heel 2021. Tussen bouwland en grasland zit daarbij wel een groot verschil. De prijs van bouwland komt voor het eerste kwartaal uit op €81.900 per hectare. Dat is een stijging van 1,1% ten opzichte van het laatste en kwartaal van 2021 en van 4,3% ten opzichte van de gemiddelde prijs over heel 2021. Grasland daarentegen daalde met 2,7% ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar naar €64.700 per hectare. Ten opzichte van de gemiddelde prijs over heel 2021 is er nog wel een plus van 2,4%.

Minder verhandeld
Met 8.300 hectare is er in het eerste kwartaal van 2022 15% minder grond van eigenaar gewisseld dan in dezelfde periode vorig jaar. Gemeten over de laatste vier kwartalen is er 32.500 hectare verhandeld. Dat is 12% minder dan een jaar eerder. De relatieve grondmobiliteit -het verhandeld areaal afgezet tegen het totale areaal- in de laatste vier kwartalen komt daarmee uit op 1,8%. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder 2,05%. Tussen de provincies zijn grote verschillen in de grondprijs. In Friesland kostte een hectare grond gemiddeld €53.000, terwijl in Flevoland €134.200 per hectare werd betaald. Laten we Friesland en Flevoland weg liggen de grondprijzen in Nederland een stuk dichter bij elkaar. Dan zit er tussen de provincie met de hoogste prijs (Utrecht met €64.100) en de hoogste prijs (Zeeland met €79.600) welgeteld €15.500.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grondmarkt

Grondprijzen over de top, daling lijkt ingezet

Nieuws Grond

Grote regionale verschillen in nieuwe pachtnormen

Nieuws Grond

Duitsland stopt met de verkoop landbouwgrond

Nieuws Grondmarkt

3.000 hectare cultuurgrond op de tocht voor woningen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief