Shutterstock

Nieuws LTO en Team Agro

Stikstofprotest: koeien 30 mei niet in de wei

24 Mei 2022 - Linda van Eekeres - 4 reacties

Een landelijk stikstofprotest is in de maak. Als het aan LTO Nederland en Team Agro NL ligt, houden alle melkveehouders hun koeien 30 mei binnen. "Als gevolg van verschillende rechtszaken dreigt de koe niet meer zonder extra vergunning de wei in mogen, iets wat praktisch en juridisch onhaalbaar is", aldus de organisaties.

Met de actie #30MeiKoeUitDeWei roepen LTO en Team Agro NL de overheid op 'om deze absurde uitkomst van de stikstofcrisis te voorkomen'. "Nederland bevindt zich in een juridisch moeras, waar we drie jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State nog steeds niet uit zijn. Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het is bovendien beter voor de bodem en de natuur," zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland in een verklaring. 

Een van de rechtszaken waar de organisaties op doelen is de beroepszaak van Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging Leefmilieu (VL) eerder deze maand tegen de Provincie Overijssel. De rechter bepaalde dat de provincie moet onderzoeken wat de gevolgen zijn  voor Natura-2000 gebieden van beweiden en bemesten - waar tot dusver geen vergunningsplicht voor is.

"We kunnen toch niet elk jaar een vergunning aanvragen, nog los van het feit dat de vergunningverlening nog steeds muurvast zit?", aldus Jaap Lodders, voorzitter van Team Agro NL. "Op 30 mei laten we daarom zien wat het gevolg van dit stikstofbeleid is door de koeien binnen te houden." Het percentage melkveebedrijven dat weidegang toepast is vorig jaar licht gestegen volgens brancheorganisatie ZuivelNL. Het aandeel ging omhoog van 83,7% in 2020 naar 84% in 2021. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
jan 24 Mei 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10898600/stikstofprotest-koeien-30-mei-niet-in-de-wei]Stikstofprotest: koeien 30 mei niet in de wei[/url]
poe poe Lto gaat protesteren dat gaat ze subsidie kosten
had veel eerder actie verwacht van de Boeren organisatie zoals ze zich noemen
alle koeien de straat op en auto`s en trekkers ook en alles plat
Abonnee
gerard 24 Mei 2022
direkt stoppen met weideang, en net als de MOB alle vergunningen buiten de landbouw aanvechten
Abonnee
Kjol 24 Mei 2022
Geen burger zal dit protest opmerken. Zoek tenminste de grote media op om dit te communiceren anders is het een insiders protest....
Abonnee
jan 24 Mei 2022
echt iets van LTO slappe hap
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden