Shutterstock

Nieuws Rente

ECB verhoogt rente stapsgewijs uit negatief

9 Juni 2022 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente in de eurozone in stappen verhogen. Dat is voor de eerste keer in 11 jaar tijd. De depositorente, die nu nog negatief is, gaat in juli met 25 procentpunten omhoog tot min 0,25%. Het bestuur van de ECB, onder leiding van Christine Lagarde, verwacht in september nog een renteverhoging door te voeren.

Hoe hoog deze verhoging zal zijn, meldt de ECB in een toelichting nog niet. Dat hangt af van de inflatie. Als de inflatievooruitzichten blijven zoals ze nu zijn of verslechteren, kan sluit de ECB een hogere renteverhoging dan de 25 procentpunten in juni niet uit. In dat geval zal de rente in september niet langer negatief zijn. De ECB heeft dit besluit vandaag (9 juni) genomen op de bestuursvergadering in Amsterdam. 

De ECB stond onder grote druk om de rente aan te passen, door de torenhoge inflatie in de eurozone van de afgelopen maanden. Zo bedroeg de inflatie in mei in de eurozone gemiddeld 8,1%. In Nederland was de inflatie vorige maand zelf 8,1%, zo meldt het CBS. De ECB streeft een inflatie na van gemiddeld 2%. In de verklaring benadrukt het bestuur dat zij er voor gaat zorgen dat de inflatie op middellange termijn ook weer op deze 2% uitkomt.

Na september verwacht de Raad van Bestuur van de ECB op basis van zijn huidige informatie dat de rente nog wel eens verder kan stijgen. Veel hangt af van effecten die de verhogingen in juli en september hebben op de inflatie. Vooruitlopend op de eerste renteverhoging heeft de ECB aangekondigd per 1 juli 2022 te stoppen met het aankoopprogramma van staatsobligaties (APP). 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden