Shutterstock

Nieuws Stikstofclaim

Oproep: speel data van Kringloopwijzer niet door

24 Juni 2022

Stichting Stikstofclaim (SSC) vraagt ZuivelNL om het doorspelen van data uit de Kringloopwijzer aan de overheid te stoppen. De zorg is gerezen of de data wel anoniem is en/of na bewerking zal blijven. Begin deze week kwam naar buiten dat ZuivelNL in 2019 een doorlevercontract heeft afgesloten.

Volgens ZuivelNL was dat met de bedoeling om melkveehouders te ontzorgen. Tot dan toe waren ze verplicht om jaarlijks zelf een opgave te doen bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door Kringloopwijzerdata door te sturen, hoefde dat niet meer.

Periode zonder goed toezicht
De huidige leiding van ZuivelNL was overigens niet op de hoogte van deze overeenkomst. Die was in stilte afgesloten. Voormalig interim-manager  Roald van Noort vertelde kort na zijn aanstelling eind 2020 dat het management destijds geen zicht en greep had op wat er in de toenmalige 'themagroepen' gebeurde. In die tijd kregen enkele medewerkers van ZuivelNL ook toestemming om een eigen databedrijfje op te zetten, naast hun werk bij de brancheorganisatie.

Mogelijk in strijd met AVG-regels
Diverse boerengroepen zagen de laatste jaren regelmatig geïndividualiseerde bedrijfsgegeven terugkomen in overheidsdocumenten - data die daar niet met hun toestemming waren gekomen, maar konden de bron daarvan niet achterhalen. Het vermoeden is daarom dat er ergens de hand wordt gelicht met de AVG-regels, hetzij doordat de anonimiseringsplicht wordt ontdoken, hetzij dat anoniem gemaakte data weer aan elkaar worden geplakt. Ook zuivelbedrijven hebben daar hun zorgen over.

ZuivelNL publiceerde begin deze week wel een persbericht over de overeenkomst met het CBS, maar is nog druk doende om alle details van de overeenkomst tegen het licht te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.

Meer over

Melkveestapel
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse fosfaatrechten

Prijzen fosfaatrechten tot nog toe relatief laag

Nieuws Eiwitrijke voeders

VanDrie Group stapt in teelt van veldbonen

Nieuws melk

Twee miljard kilo meer melkimport door krimp vee

Nieuws melk

Melkleverantie België omhoog, verwerking daalt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox