FrieslandCampina

Nieuws melk

Eerste ontbossingsvrije soja aangekomen in Nederland

28 Juli 2022 - 1 reactie

De eerste scheepsladingen met gegarandeerd ontbossingsvrije soja uit Zuid-Amerika zijn onlangs in Drachten afgeleverd. Deze gebeurtenis markeert een nieuwe stap in de pilot van Agrifirm en FrieslandCampina om zo duurzaam mogelijke soja te gebruiken. De pilot werd vorig najaar aangekondigd.

Alle sojaproducten in het krachtvoer dat de FrieslandCampina-leden afnemen bij Agifirm zijn RTRS-gecertificeerd. Daarmee wordt al voldaan aan de wereldwijde normen voor de verantwoorde productie, verwerking en handel in soja. Bovenop de huidige RTRS-certificering zoeken beide coöperaties meer garanties, een soort RTRS-plus. Daarmee willen de coöperaties tegemoet komen aan kritiek van NGO's op de kap van regenwoud voor de sojateelt.

Onafhankelijk gecontroleerd
Bij het vervoeren van de soja van kleine en grote landbouwbedrijven en sojaleveranciers kunnen verschillende ladingen samenkomen, stellen Agrifirm en FrieslandCampina. Daardoor is het minder duidelijk of 100% van de soja die uiteindelijk in Nederland aankomt, voldoet aan de aanvullende eisen en extra garanties. "Dat kan ook 99,5% duidelijk zijn. Of wellicht 99,9%. Maar wij willen toewerken naar standaard 100% zekerheid. Dat vraagt om garanties dat de verschillende sojaladingen echt fysiek gescheiden blijven en dat dit proces ook goed gemonitord wordt. Zo zijn er nog meer implicaties en dat onderzoeken we in deze pilot met een onafhankelijke gecontroleerd en fysiek gesloten sojaketen", vertelt Guus van Laarhoven, Regenerative Agriculture Lead bij FrieslandCampina.

Fysieke scheiding niet eenvoudig
Ruud Tijssens, Group Director Public & Cooperative Affairs bij Royal Agrifirm Group vult aan: "Toen we van start gingen, was de ambitie om samen te werken met enkele grote sojacoöperaties in Zuid-Amerika, die aantoonbaar al jaren verbouwen in dezelfde gebieden. Waarvan we onder meer met satellietbeelden en onafhankelijke controleurs weten: het landschap of de bossen zijn hier niet recent aangepast naar landbouwgrond voor soja. Vervolgens ging het ons erom dat we de ladingen ook fysiek gescheiden konden houden. Dat bleek niet eenvoudig. Dan zijn er op zo'n moment minder garanties voor een transparantere en traceerbare sojastroom. Dat betekent veel uitzoekwerk en zoeken naar alternatieven. Deze pilot is daar het resultaat van."

Heldere definities
Op dit moment werken Agrifirm en FrieslandCampina aan heldere definities, zodat een raamwerk ontstaat voor een onafhankelijk gecontroleerde en fysiek gesloten sojaketen waar meer partijen mee kunnen werken. Want beide coöperaties zien graag de hele melkveesector meebewegen. Zodat de hele keten de overstap kan maken van 'bijna helemaal zekere' naar 'geheel zekere' ontbossingsvrije soja voor veevoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 31 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899814/eerste-ontbossingsvrije-soja-aangekomen-in-nederland]Eerste ontbossingsvrije soja aangekomen in Nederland[/url]
Het is inderdaad erop of eronder, weer een nieuw door te rekenen rekenmodel of is het ons subsidiepotje weer op voor het doorrekenen op net als woningherstel in Groningen?

Boeren die de 50% Nederlandse boeren vervangen moeten ook meegenomen worden in ons wereldwijde rekenmodel stikstofcrisis en uiteraard het goede gesprek met onze leiders huisverzakkingen en afwezigheid sluisonderhoud klimaatverandering, zwarte piet discussie. Het nieuwe normale intellect ruggengraatloos in goede banen geleid.

goed artikel
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina wil boerloos verbreden in eiwit

Analyse Melk

FrieslandCampina geeft duidelijk signaal af

Nieuws Bedrijven

FrieslandCampina tempert winstverwachting

Nieuws melk

FrieslandCampina slankt poederproductie Bedum af

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox