pieteromtzigt.nl

Politiek Peilingen

Omtzigt trekt veel zetels bij BoerBurgerBeweging weg

8 Augustus 2022 - Eric de Lijster - 4 reacties

Uit de laatste peiling van Maurice de Hond blijkt dat als onafhankelijk kamerlid Pieter Omtzigt aankodigt met een eigen partij de Kamer in te gaan, hij behoorlijk wat zetels van de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas afpakt. Op dit moment werken BBB en Omtzigt regelmatig samen, zoals onlangs met gezamenlijke stikstofvragen aan het kabinet. Omtzigt en BBB samen hebben daarbij weer een karrenvracht aan zetels, wat een politieke aardverschuiving kan gaan opleveren.

Dit maakt de laatste peiling van De Hond van zondag 7 augustus duidelijk. In deze meting voegde hij ook Omtzigt met een eigen partij toe als optie, hoewel het niet duidelijk is of de voormalig politicus van het CDA met een eigen partij aan komende parlementsverkiezingen mee zal doen. Als Omtzigt nu mee zou doen, legt hem dat geen windeieren. De zogeheten Lijst Omtzigt komt dan direct met 24 zetels als grootste partij in Nederland uit de bus. Daarmee blijft de fanbase voor Omtzigt opvallend stabiel, want bij een eerdere peiling in oktober 2021 kwam hij op 25 zetels uit.

Potentiële BBB-kiezers neigen naar Omtzigt
BBB blijft het uitstekend doen in de peilingen, maar de commotie rond stikstof van afgelopen week heeft de partij niet meer zetels opgeleverd. Sterker nog: BBB moet 1 zetel in leveren ten opzichte van de laatste peiling  op 10 juli, maar is met 19 zetels virtueel (als Omtzigt niet zelfstandig mee doet) nog steeds de tweede partij van Nederland. Van deze potentiële kiezers heeft echter een aardig deel ook een sterke voorkeur voor Omtzigt. Als hij een eigen partij begint, trekt hij in de peiling liefst acht zetels weg bij BBB. Caroline van der Plas  lijft dan steken op 11 zetels, gelet op het huidige zetelaantal van 1 is dat nog steeds een uitstekend resultaat. 

In de peiling met Omtzigt erbij, zijn hij en BBB gezamenlijk goed voor een zetelaantal van 35 zetels, wat een stevige verschuiving van het politieke landschap inhoudt. Vooral VVD, D66 en CDA leveren daarbij veel zetels in. Mocht de peiling ooit bewaarheid worden, dan heeft het resultaat wel een keerzijde. Het lijkt dan door de enorme versnippering van het politieke landschap ondoenlijk om een meerderheidscoalitie (meer dan 75 zetels) te vormen.

Effecten van de stikstofcrisis
​De Hond heeft ook gepeild hoe de ondervraagden tegen stikstofcrisis aankijken. ​​​​​Het begrip voor de boeren dat vier weken geleden nog 52% was, is nu gedaald naar 45%. Zes weken geleden vond 38% dat de stikstofdoelstelling in 2030 moet worden behaald, nu is dat 35%. Het aandeel dat het jaar 2035 nu noemt, stijgt van 14% naar 18%. Slechts 17% denkt dat de gesprekken met Johan Remkes tot een oplossing gaan leiden bij het conflict met de boeren. Alleen bij de kiezers van VVD en D66 denkt meer dan 30% dat het gaat lukken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Jan 8 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899976/omtzigt-trekt-veel-zetels-bij-boerburgerbeweging-weg]Omtzigt trekt veel zetels bij BoerBurgerBeweging weg [/url]
wellicht goed dat Caroline keer lief kijkt naar Omtzigt. Misschien dat hij zich dan aansluit bij de BBB
Abonnee
zuidboertje 8 Augustus 2022
Ik denk dat met mij velen graag zagen dat lijst Omtzigt en BBB samengaan. De standpunten liggen niet onvermijdelijk ver uit elkaar. Dit zou de perfecte kans zijn om politiek nederland te zuiveren.
Abonnee
Ivo 8 Augustus 2022
Dat zou zoals het nu lijkt ideaal zijn
Peter 9 Augustus 2022
Als we weten waarom kunnen we er wat aan doen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden