Shutterstock

Nieuws CBS

Hoogste inflatie Nederland ooit gemeten: 12 procent

6 September 2022 - Linda van Eekeres

Nederland heeft over de afgelopen maand augustus te maken gehad met een torenhoge inflatie van 12%. Daarmee is het zogeheten consumentenprijsindexcijfer in ons land sinds de metingen nog nooit zo hoog geweest. Het vorige inflatierecord was 11,1% en stamt uit januari 1975. Voeding was in augustus 13,1% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

In juli waren de prijzen op jaarbasis 10,3% hoger. Vooral de gestegen prijzen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) zorgde voor een verdere stijging van de inflatie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). CBS rekent met de energieprijs in nieuwe contracten, waardoor de weergave niet helemaal een afspiegeling is van de werkelijkheid. Naast energie stuwden ook voedingsmiddelen de inflatie op. Voeding was in augustus 13,1% duurder op jaarbasis. In juli was dat 12,3%. Vooral pasta werd duurder. Behalve voeding werd ook kleding duurder.

Motorbrandstoffen hadden een enigszins remmend effect op het inflatiecijfer. Die waren in augustus op jaarbasis 16,7% duurder, terwijl dat in juli 24,6% was. Volgens de Europese rekenmethode (HICP) was de inflatie in Nederland in augustus 13,6%. In de eurozone als geheel loopt de inflatie minder hard op dan in Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Podcast Valuta met Joost Derks

Zo zijn de economische vooruitzichten voor 2024

Nieuws Economie

Deflatie door flink lagere energieprijzen

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox