Eigen foto

Nieuws Stichting Milieukeur

'Maak 30 miljoen euro vrij voor deelname keurmerk'

12 September 2022 - Linda van Eekeres

Stichting Milieukeurmerk (SMK) roept het kabinet ook om de kosten te vergoeden die Nederlandse boeren en tuinders maken voor het voeren van een verduurzamingskeurmerk. De totale jaarlijkse directe kosten voor deelname Beter Leven 2 en 3 sterren, biologisch, Demeter, EKO en On the way to PlanetProof schat SMK in op €30 miljoen.

SMK dat zelf het keurmerk On the way to PlanetProof voert, voelt zich gesteund door een motie die de Tweede Kamer in juni aannam en waarin het kabinet wordt verzocht er op 'een niet-vrijblijvende manier voor te zorgen dat de transitie naar kringlooplandbouw, inclusief een eerlijk verdienmodel, een vaste plek krijgt in private kwaliteitssystemen'.  

Gijs Dröge, directeur van SMK zegt daarover in een verklaring dat veel ondernemers vanwege het ontbreken van een redelijke vergoeding twijfelen of verduurzaming economisch verstandig is. "De belangstelling van de consument voor duurzamer product is er wel. Maar door prijsconcurrentie in de supermarkt is het bijna onmogelijk iets meer te krijgen voor boeren en tuinders met een keurmerk. En dan lopen de kosten flink op. Voor boeren en tuinders betekent dit te weinig zekerheid dat ze de investeringen in verduurzaming kunnen terugverdienen."

Gelijk speelveld voor duurzame boeren
"De overheid kan met een tegemoetkoming in de verduurzamingskosten een gelijk speelveld creëren voor boeren en tuinders die voldoen aan de duurzaamheidseisen van de topkeurmerken", aldus SMK. "Dat is in het regeerakkoord van 2017 al afgesproken, maar nog steeds niet uitgevoerd." SMK roept het kabinet op een bedrag van €30 miljoen in de rijksbegroting voor 2023 op te nemen, waarmee boeren en tuinders belangrijke stappen kunnen zetten 'in verduurzaming met hulp van de door Milieu Centraal erkende topkeurmerken' (waaronder dus PlanetProof) en niet hoeven op te draaien voor de extra kosten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

PlanetProof
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Stichting Milieukeur op vingers getikt

Interview Gijs Dröge

'PlanetProof maakt gangbaar duurzamer'

Nieuws Melk

Weidegang voor jongvee extra eis in PlanetProof

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden