Shutterstock

Nieuws Inflatie

Nederlands inflatiecijfer in september 14,5%

6 Oktober 2022 - Redactie Boerenbusiness

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie in Nederland voor september becijferd op 14,5%. Dit is hoger dan het percentage van de geldontwaarding in augustus, die uitkwam op 12%. Energie en brandstoffen zijn veruit de grootste drager van de inflatie. Als de energie- en brandstofprijs buiten beschouwing wordt gelaten, komt de inflatie in september uit op 6,5%. Dit is een halve procentpunt meer dan in augustus.

Eind vorige week werd bekend dat de Nederlandse inflatie volgens het Europees geharmoniseerde model, waarmee de inflatie met de landen in de eurozone met elkaar kan worden vergeleken, uitkomt op 17,1%. De eigen Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) komt nu dus 2,6 procentpunt lager uit dan het Europese vergelijkingscijfer. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zo motiveert het CBS, zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens.

Een inflatie van 14,5% in september 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 14,5% hoger zijn dan in september 2021. De prijzen van energie, zoals elektriciteit en gas, zijn de afgelopen maand verder toegenomen. Energie was in september 200% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, schrijft het CBS.

Het statistiekbureau berekent de prijsontwikkeling van energie wel op basis van nieuwe contracten, waardoor huishoudens die een vast contract hebben voor gas en elektriciteit niet worden meegenomen. Het CBS doet onderzoek hoe de inflatie nauwkeuriger kan worden berekend, waarbij deze groep wel wordt meegenomen. De eerste bevinden laten zien dat het inflatiecijfer dan duidelijk lager uitvalt, schrijft het CBS. Het onderzoek is echter pas eind dit jaar afgerond.

Nederlandse Consumentenprijs Index (CBS)

  September 2022 (%-punt) Augustus 2022 (%-punt)
Totaal 14,5 12
     
Huisvesting, water en energie 8,84 6,6
Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken 1,6 1,65
Vervoer 1,17 1,55
Stoffering en huishoudelijke apparaten 0,66 0,58
Horeca 0,45 0,58
Diverse goederen en diensten 0,42 0,4
Kleding en schoenen 0,38 0,14
Recreatie en cultuur 0,36 0,34
Consumptie in het buitenland 0,3 0,38
Onderwijs 0,3 -0,3

Waar energie zwaarder doortikt in de inflatie in september, neemt de geldontwaarding binnen de categorie voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken juist iets af. De inflatie komt daar binnen het CPI uit op 1,6 procentpunt, terwijl dat een maand eerder nog 1,65 procentpunt was. Daarmee wijkt voeding af van de meeste andere categorieën, waar de inflatie juist verder is gestegen de afgelopen maand. Op het totaal is voeding zeker niet de drijver achter de inflatie, maar het is na energie wel de categorie waar de prijzen relatief het sterkst stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Podcast Valuta met Joost Derks

Zo zijn de economische vooruitzichten voor 2024

Nieuws Economie

Deflatie door flink lagere energieprijzen

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox