Shutterstock

Nieuws melk

China produceert meer melk op minder bedrijven

5 Juni 2023 - Klaas van der Horst

China zal dit jaar zo'n 4% meer melk produceren, verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw. Dat doet het met minder melkveebedrijven. Grote aantallen kleineren en middelgrote bedrijven vallen om door een combinatie van hoge voerkosten en lage melkprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit melden Chinese staatsmedia. De Amerikaanse verwachting is dat China dit jaar zo'n 42 miljard kilo melk zal produceren. De hogere productie en de verzwakte economie zullen de import wel relatief beperkt houden.
De productiekosten van melk in China zijn wel enorm opgelopen, omdat het land voor het veevoer in hoge mate afhankelijk is van importen. Ruwvoer wordt in grote volumes ingevoerd, net als (grondstoffen voor)krachtvoeders.

Soja bijvoorbeeld is dit jaar al meer dan 45% duurder dan vorig jaar. En voerkosten maken een groot deel uit van alle kosten op een gemiddeld melkveebedrijf. Volgens Chinese cijfers is voer goed voor 65 tot 70% van alle lasten. Ondertussen is de melkprijs door een combinatie van sterke concurrentie en een verzwakte economie flink gedaald. Een kleine coöperatie van melkveehouders (500 koeien) in het noordoosten van het land klaagt over een melkprijs van slechts 25 cent (2 yuan) die ze beuren. Reden waarom de boerderij wordt opgedoekt. 'Alleen de allergrootsten kunnen overleven', klaagt een boer.

Voerkosten
Daarbij gaat het dan om bedrijven met vele duizenden, zo niet tienduizenden koeien. Maar ook die hebben gemiddeld nog bijna 50 cent (3,8 yuan) per kilo melk aan voerkosten. Ze overleven mede dankzij een sterke binding met een grote zuivelverwerker.
Opvallend is dat deze grote verwerkers tot voor kort nog wel hoge winsten rapporteerden. Zo rapporteerde Yili vorige maand een winst van omgerekend €1,23 miljard over het voorbije jaar, bij een omzet van €16,1 miljard. Het bedrijf blijft ook volop investeren en heeft juist een grote lactoferrine-fabriek geopend. Wel in Nieuw-Zeeland dan.
 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden