Royal A-ware

Nieuws Jaarcijfers 2022

Royal A-ware ziet omzet en winst toenemen

3 Augustus 2023 - Wouter Baan

Royal A-ware heeft in 2022 door overnames en gestegen zuivelprijzen een omzetgroei van €1 miljard geboekt. Ook de winst laat een toename zien. De lange termijnstrategie van het snel groeiende zuivelbedrijf lijkt haar vruchten af te werpen.

Met een stijging van 45% kwam de omzet het afgelopen jaar uit op €3,2 miljard. Deze snelle stijging is een gevolg van overnames die A-ware de afgelopen jaren realiseerde. Met name in België was het bedrijf actief op overnamepad. Dat land wordt inmiddels als de tweede thuismarkt gezien. Naast volumegroei gaven ook de snel gestegen zuivelprijzen de omzet een boost, zoals dat ook bij veel andere zuivelbedrijven in de cijfers naar voren komt.  

Ambitie
Naast de omzet laat ook de nettowinst een stijging zien. Ten opzichte van 2021 stijgt deze met €21 miljoen tot €72 miljoen. De nettowinstpercentage zakt van 2,3% in 2021 terug tot 2,2%, maar daarmee scoort A-ware nog altijd goed ten opzichte van branchegenoten. A-ware spreekt zelf van een stabiel en gezond resultaat dat een zeer goede basis biedt om de groei- en investeringsagenda onverminderd uit te rollen. Daarmee toont A-ware opnieuw ambitie om te blijven groeien.

Hier is dit jaar ook al blijk van gegeven met de overname van een Spaanse kwark- en dessertfabriek van Danone. Daarnaast is A-ware, samen met zuivelhandelaar Interfood, in Estland bezig met de bouw van een kaas- en melkpoederfabriek die dit jaar in gebruik wordt genomen. Ook in Ierland is A-ware bezig voet aan grond te krijgen met realisatie van een kaasmakerij. Hierbij wordt samen opgetrokken met Tirlán, voorheen Glanbia.

Melkprijs
De goede resultaten komen ook tot uiting in de melkprijs. De basis-melkprijs staat over heel 2022 bekeken in de top 3 van de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Met de maximaal haalbare melkprijs middels duurzaamheidspremies stond A-ware in 2022 zelfs aan kop. Als enige verwerker lukte het A-ware om jaarrond een melkprijs boven €60 uit te keren. Ook medio 2023 behoort A-ware, ondanks de ingezette daling, tot de top van de melkprijsvergelijker. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

A-ware en Interfood van start in Estland

Nieuws melk

A-ware België wil verdere stappen verduurzaming

Interview Jan Anker (CEO A-ware)

'Royal A-ware blijft voluit voor melk gaan'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox