Agrifoto

Nieuws Melk

Opnieuw verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

28 Mei 2024 - Wouter Baan

De overzeese activiteiten van FrieslandCampina hadden vorig jaar een negatieve impact op de jaarcijfers en die lijn wordt in 2024 voorlopig doorgetrokken. De activiteiten van Nigeriaanse dochterbedrijf van FrieslandCampina zijn de laatste tijd allesbehalve rooskleurig. In het eerste kwartaal moest Wamco – zoals het bedrijf heet – opnieuw een stevig miljoenenverlies incasseren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het eerste kwartaal realiseerde Wamco onder de streep een verlies van 10,2 miljard Nigeriaanse Naira, wat omgerekend €6,3 miljoen is. In dezelfde periode vorig jaar was het verlies in euro's zelfs nog meer dan €20 miljoen, maar de pijn wordt dit jaar wat verzacht door de forse devaluatie van de munt in het West-Afrikaanse land. In Naira's was het verlies ongeveer hetzelfde.

De omzet steeg in het afgelopen kwartaal vergeleken met een jaar eerder wel met krap 30% tot omgerekend €62 miljoen, al is dit waarschijnlijk vooral een effect van de hoge inflatie in het land.  

Land in crisis
Dit verklaart namelijk grotendeels de problemen die het dochterbedrijf van FrieslandCampina kent, want Nigeria kampt met een aanhoudende economische crisis die gepaard gaat met hoge inflatie. Ook in 2023 moest het bedrijf na een reeks betere jaren verlies incasseren van – op basis van de huidige wisselkoers – omgerekend zo'n €14 miljoen. Daarbij moesten vorig jaar ook een paar stevige afwaardering op de balans worden gedaan.

De hoge inflatie maakt dat de afzetvolumes naar eigen zeggen substantieel onder druk staan. CEO Jan Derck van Karnebeek stipte in het jaarverslag over 2023 aan dat Westerse consumenten door de inflatie soms switchen naar goedkopere huismerken, maar dat in landen als Nigeria het de vraag is of mensen überhaupt nog zuivel kunnen betalen. Sinds begin dit jaar heeft Wamco een nieuwe directeur aangesteld die het tij hoopt te kunnen keren, al zijn de marktomstandigheden uitdagend te noemen.  

Pakistan
Niet alleen in Nigeria, maar ook de Pakistaanse dochteronderneming FrieslandCampina Engro Pakistan Limited presteert teleurstellend. In het eerste kwartaal gingen de baten fors onderuit, al werden er nog net geen rode cijfers geschreven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden