Royal A-ware

Nieuws Melk

A-ware doet overname en groeit verder in België

9 Juli 2024 - Klaas van der Horst - 1 reactie

A-ware versterkt zijn aanwezigheid op de Belgische zuivelmarkt verder met de overname van familiebedrijf The Dairy Food Group. Dit bedrijf, dat actief is in de Belgische provincies Limburg, Brabant en Antwerpen, wordt gekocht van de familie Nijs. Het productpakket omvat met name verse zuivel, kwark, slagroom en desserts.

De overname behoeft nog de formele goedkeuring van de Europese Commissie. Topman Jan Anker is blij met de aangekondigde overname en ziet die als een versterking van de positie op de tweede thuismarkt van de onderneming. De werkgebieden van de bedrijven versterken elkaar. Vanuit oogpunt van synergie zit er dus logica in deze stap.

€300 miljoen omzet
The Dairy Food Group is volgens de eigen website een private label producent met zo'n 260 melkveehouders en ruim 200 miljoen liter melk. Het bedrijf heeft ongeveer 400 medewerkers en in 2023 een jaaromzet van €300 miljoen. De melk wordt opgehaald door bedrijfsonderdeel de Belgian Milk Company (BMC) en verwerkt bij de vier andere werkmaatschappijen Limelco, Eurodesserts, Incopack en Incorock. Ze werken vanuit drie vestigingen, in Zonhoven, Dilsem-Stokkem en Beringen.

A-ware heeft in de voorbije jaren een reeks overnames gedaan in België. Het begon in 2015 met de aankoop van roomproducent La Concorde bij Brussel. In 2021 werd de overname beklonken van de melkpoederfabriek van FrieslandCampina in Aalter, waarna de onderneming voor het eerst ook Belgische melkveehouders aan zich bond. In 2022 volgden de overnames van familiebedrijf Olympia in Herne en de voormalige Hollebeekhoeve, nu A-ware Kruibeke.

Een luchtfoto van de productielocatie van Incopack in Dilsen-Stokkem. 

Voor de melkveehouders die leveren aan de fabriek in Aalter ontwikkelde A-ware België een eigen melkprijssystematiek, gebaseerd op die in Nederland. De voormalig Olympia-melkveehouders leveren sinds begin 2024 aan A-ware België volgens die melkprijssystematiek. Hoe dit bij de melkveehouders van The Dairy Food Group zal gaan, kan CEO Jan Anker pas zeggen na goedkeuring van de voorgenomen overname. Voorlopig blijft de huidige uitbetalingssystematiek voor hen gehandhaafd. Een eventuele andere systematiek, zal eerst met de melkveehouders worden besproken.

De relatieve positie van Royal A-ware op de Belgische markt verandert niet door de nieuwe overname. De onderneming blijft het derde grootse zuivelbedrijf, na LDA en Milcobel.

Groeiagenda
A-ware verwerkte in 2023 in totaal 2,6 miljard kilo melk in Nederland en België. In de loop van het volgende jaar start de productie van mozzarella in Noord-Spanje. Een fabriek die het vorig jaar kocht van Danone, wordt daarvoor omgebouwd. De werving van melkveehouders in Noord-Spanje start na de zomer. Daarnaast ontwikkelde A-ware samen met SCE Epiim en Interfood in Estland een hypermoderne zuivelfabriek voor Cheddar. In Ierland startte begin 2024 de kaasmakerij Kilkenny Cheese op, waar het samen met Ierse coöperatie Tirlan in heeft geïnvesteerd. Deze wordt in oktober officieel geopend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Piet 9 Juli 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10909614/a-ware-doet-overname-en-groeit-verder-in-belgie]A-ware doet overname en groeit verder in België[/url]
Ze groeien vrolijk verder.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Interview Jan Anker

Groeiend A-ware houdt deur open, ook over grens

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

A-ware en Interfood van start in Estland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden