Export daalt met miljoenen

Trekkers en kaas grootste verliezers op Rusland

24 Juli 2015

De Nederlandse export op Rusland in de eerste vier maanden van dit jaar met 800 miljoen euro gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal is voor 1,26 miljard euro naar Rusland uitgevoerd. De oorzaak van de daling is vanzefsprekend de boycot door Rusland van veel Europese producten. Kaas en trekkers zijn hierbij de grootste verliezers, zo heeft CBS becijferd.

In een jaar tijd is het Russische aandeel in de Nederlandse goederenexport gedaald van 1,43 procent naar 0,89 procent. Daarmee daalt Rusland als exportbestemming van Nederland van de 12e naar de 19e plek. Exporteurs van trekkers hebben voor 62,6 miljoen euro minder uitgevoerd naar Rusland, de kaashandel lijdt een omzetverlies van bijna 53 miljoen euro aan misgelopen export naar Rusland ten opzichte van de eerste vier maanden van vorig jaar.

Hoewel natuur- en voedingsproducten als bloemen, groenten en kaas niet een heel groot aandeel in de Nederlandse export naar Rusland hebben, is volgens CBS wel een relatief groot economisch belang bij de export van deze producten. Een aanzienlijk deel van deze producten wordt namelijk  in Nederland geproduceerd, het overige deel betreft wederuitvoer.  De export van eigen makelij levert onze economie veel meer op dan wederuitvoer van elders geproduceerde goederen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox