Analyse DCA Mestmarkt

Akkerbouwers al vroeg op zoek naar mest

24 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Akkerbouwers beginnen dit seizoen al vroeg met de zoektocht naar mest. Uit een verse analyse van DCA Mestmarkt blijkt dat dit tot nog toe weinig effect heeft op de ophaalbijdrages van mest. Ondertussen is het hard zoeken naar rundveedrijfmest. 

Deze week klinken er tevreden geluiden vanuit de handel over de mestbewegingen. Het ziet er naar uit dat steeds meer akkerbouwers eerder beginnen met het bestellen van mest. Daardoor krijgen intermediairs meer tijd om ervoor te zorgen dat de akkerbouwers mest van de juiste gehaltes in de silo’s krijgen.

Veel mest wat nu wordt aangeboden is zogenaamde zware mest, mest met meer dan 4,5 tot 5 fosfaat. Middels verwerking wordt dergelijke mest aantrekkelijker gemaakt voor akkerbouwers. Het opmengen met rundveedrijfmest is echter lastig, omdat het aanbod hiervan beperkt is. Dit heeft deels te maken met voldoende ruimte in de eigen opslagen, maar heeft aan de andere kant ook te maken met de hoge voerkosten. Onder meer de hoge maisprijzen spelen op de achtergrond mee.

Opvallend is dat de ophaalbijdragen stabiliseren. Vraag en aanbod van mest zijn redelijk in balans. Zo kan het dat rundveedrijfmest nog altijd een spreiding laat zien van 11,50 tot 16,50 euro per ton. Gemiddeld blijft de notering onveranderd, alleen op gebiedsniveau zijn wat verschuivingen te zien. Hetzelfde geldt voor vleesvarkensdrijfmest. Die blijft staan op 16,50 tot 21,50 euro.

vleesvarkensdrijfmest.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden