NVV bezorgd over plannen

Fraudemaatregelen mest kost boer extra geld

22 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Landbouw, is van plan fraude met mest steviger aan te pakken. Zij komt met maatregelen om fraude binnen de meststoffenwet beter te kunnen bestrijden, zo schrijft de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). De vakbond is bezorgd dat de extra kosten die de fraudebestrijding met zich meebrengt volledig op de varkenshouder worden afgewenteld. 'En dat terwijl de sector al in financieel zwaar weer zit.'

Sector al in financieel zwaar weer

Dijksma wil het zogeheten AGR/GPS-systeem verplicht stellen voor de export van vaste bewerkte mest. Verder wil zij toe naar een goede registratie van mestopslagen en een onafhankelijke monsteropname voor vaste mest. Bovendien krijgen RVO en NVWA meer mogelijkheden voor toezicht, zo vat de NVV de maatregelen samen.

De belangenbehartiger voor varkenshouders laat weten sowieso grote twijfels te hebben over het functioneren van de meststoffenwet. Om deze reden heeft de NVV al jaren geleden een procedure aangepannen tegen de overheid, omdat 'varkenshouders door de aangetoonde onnauwkeurigheden in het systeem van wegen en bemonsteren vastlopen in de verantwoording van mineralen'. NVV overweegt om de procedure te intensiveren, zo laat de organisatie weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
piet 23 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/10866385/Fraudemaatregelen-mest-kost-boer-extra-geld]Fraudemaatregelen mest kost boer extra geld[/url]
ze wil ons echt kapot maken,blokkeren die zooi in den haag.
Abonnee
erik 23 Oktober 2015
zorg eerst dat je de mest fraudeurs kwijt raakt, die hebben alle ellende veroorzaakt.
Frans Meulenmeesters 23 Oktober 2015
Door de hoge afzetkosten word fraude in de hand gewerkt. De overheid verplicht ons om steeds meer mest te verwerken.Kansrijke initiatieven om tot betaalbare verwerking te komen verzanden in langdurige vergunning procedures. De provincie Noord-Brabant weet alleen maar procedures op te rekken i.p.v. bestuurlijk op te komen voor de veehouderij. Zij ondertekende ook een "verdrag van Den Bosch" om de veehouderij in 2020 duurzaam te laten functioneren. MACE een coöperatieve club van 200 veehouders is al 7 jaar in de weer om de verwerking van hun overschot mest duurzaam op te pikken maar wordt van het kastje naar de muur gestuurd als het over oplossingen gaat. Het is maar de vraag hoe lang we dit nog moeten pikken.
Als Dijksma het probleem serieus wil oppakken moet ze meewerken aan oplossingen i.p.v. belemmeringen opwerpen
Abonnee
piet 23 Oktober 2015
eric snapt het echt niet,(r)overheid is veroorzaker van beleid wat niet meer spoort met de praktijk,chemische mest aanvoeren ,organische mest exporteren,gekkewerk.
Abonnee
erik 23 Oktober 2015
Erik snapt het wel, gehaltes in drijfmest komen altijd achteraf, wijken vaak af en dan heb je als ontvanger al een probleem.
Om die reden heb ik nooit en zal ik nooit drijfmest gebruiken.
ontvang al jaren vaste mest, gehaltes en hoeveelheid bekend voor het uitrijden.
Akkerbouwers kunnen/mogen geen riante hoeveelheden uitrijden en willen dus zekerheid en die moet je als leverancier wel kunnen en willen geven.
sjappie 23 Oktober 2015
Je moet het zo zien Brandstof heeft de overheid nodig voor inkomsten.
Compost moet de overheid vanaf.
Mest is van de ondernemer, geen behoefte van de overheid.
In de praktijk is compost nooit plastic of glas vrij in de berm of container wordt van alles gegooid.
Mest is schoner, de waarheid is gewoon, het is een geld verhaal. overheid kijkt niet helemaal naar milieu, geld gaat voor.
zodoende krijgen we voor hun afval 50% mineralen cadeau. hierdoor kunnen ze nog geld vragen voor compost ook.
als wij geen compost accepteren kost het de overheid geld, maar dan telt 25 % mee van de mineralen mee. In theorie zou de boer niet eens een schone grond verklaring krijgen.
Pieter 24 Oktober 2015
Al die fraude in de mest heeft dit in de hand gewerkt. Nu niet zeuren, plantaardige sector is al jaren het slachtoffer van deze praktijken. Milieu normen worden niet behaald, dus korten op bemesting. Telers in het Noorden van het land worden hier de dupe van.

Overheid moet eens beter nadenken wat er nu gebeurd, waardevolle meststof als droge pluimveemest gaat naar de verbrander, zonde. Om de bodem gezond te houden zou dit een zeer welkome meststof zijn in de akkerbouw.
speklap 24 Oktober 2015
wat ik zie is, akkerbouw wil meer waardevolle organische meststoffen, ipv chemische kunstmest, veehouderij kan deze leveren, alleen de voorwaarden binnen het wettelijke kader zijn absurd en te veel kostenverhogend! Op te lossen door realistische belangenbehartiging. Anders rest er maar 1 oplossing, staken in den haag, maar dan niet met tractoren, maar door den haag droog te leggen van alle informatie die we als sector zelf afleveren, die misbruikt word om boeren te dwarsbomen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden