Maar sector wil pas op de plaats

Geen discussie over impact ammoniakbeleid

21 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Op woensdag barst er een Rondetafelgesprek los over het ammoniakbeleid. In aanloop richting dit gesprek werpen staatssecretaris Martijn van Dam en de agrarische sector alvast de spreekwoordelijke barricades op. Zo stelt Van Dam dat er geen discussie is, maar de sector wil een pas op de plaats.   

Ammoniakemissies in de lucht lopen uiteen

Voor de tweede keer in bijna een half jaar tijd garandeert Van Dam middels een brief aan de Tweede Kamer dat de effectiviteit van de maatregelen niet ter discussie staat. Dat de gemeten ammoniakemissies in de lucht uiteenlopen kwam ook in het tweede internationale review naar buiten. Om de verschillen in de trend te verklaren loopt er nog een onderzoek. De resultaten daarvan worden in de loop van 2018 verwacht, aldus Van Dam.

Waarmee politiek en praktijk het verre van eens met elkaar zijn, want in de agrarische sector wordt wel degelijk veel waarde gehecht aan het rapport van de onderzoekers Hanekamp, Crok en Briggs. Die stelden dat er geen sprake was van een dalende trend, maar waren ook kritisch over het model waar de meetgegevens in verdwijnen. Bovendien kan het oorspronkelijke onderzoek niet meer opnieuw geproduceerd worden. 

Op 22 februari vindt er een Rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer over dit onderwerp. Dan krijgen alle partijen de kans om de misstanden die er wel of niet zijn aan de kaak te stellen. Het onderwerp krijgt in elk geval iets voor elkaar wat anderen niet lukte. Zo weten de diverse partijen in de agrarische sector elkaar nu wel te vinden. De diverse sectoren in de agrarische sector slaan de handen in elkaar om opheldering te krijgen over een onderwerp wat al langer voor vraagtekens zorgt. 

De Dutch Dairymen Board (DDB), Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVO), Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu (VBBM) eisen allemaal een beter ammoniakbeleid. De enige organisatie die ontbreekt is LTO Nederland. 

Vraag om pas op de plaats

Naar schatting 2 miljard euro investeerde de agrarische sector in het terugdringen van de uitstoot van ammoniak. De overheid stelt dat er in 30 jaar al veel winst geboekt is, maar onderzoekers vonden de reductie niet terug. Daarom is het voor de betrokken organisaties onacceptabel om op deze weg door te gaan. Een pas op de plaats willen de organisaties. Ook is het zaak dat de tekortkomingen opgelost worden. 

'Met het gezamenlijke statement vragen de landbouworganisaties de leden van de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken om zich in te zetten voor een onafhankelijk onderzoek door een gerenommeerd instituut als TNO of ECN. Tevens pleiten zij voor een onafhankelijke commissie die toezicht houdt. Ook willen de organisaties in de toekomst een regiefunctie bij het aansturen van onderzoek en innovaties in de landbouw en het ontwikkelen van efficiënte regelgeving.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
john 21 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10873488/Geen-discussie-over-impact-ammoniakbeleid]Geen discussie over impact ammoniakbeleid[/url]
ik weet ook niet of het zo slim is wat ze nu doen. De sectoren hebben zelf aangegeven met technische middelen de reductie te realiseren.. de andere optie was minder dieren te houden. nu staan die groen label stallen er, wordt emissie arm uitgereden en blijkt de ammoniak concentratie niet te halen. Ik denk dat er een heel groot onderzoek naar ammoniakemissie en concentraties in nederland ingesteld moet worden.
Varkenshouder 21 Februari 2017
De LTO zal weer mee heulen met de overheid, zodat er ondanks alle onzekerheden de boeren maar blijven mee betalen en investeren in iets waarin nog steeds geen echte duidelijkheid is of het daadwerkelijk wat opleverd voor natuur en mileu.
cor 21 Februari 2017
Inderdaad heel erg raar dat lto dit verzoek niet steunt , maar ik zal er wel te dom voor zijn
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Achtergrond Stikstofstemming

Planbureau ziet zorg én veerkracht veehouderij

Achtergrond Stikstofstemming

Gedichten, visioenen en nachtmerries over de boer

Achtergrond stikstofstemming

Verfrissende rechterlijke ongehoorzaamheid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden