De ophaalbijdragen voor veehouders zijn deze week opnieuw licht gedaald. De prijzen liggen nog wel boven het niveau van vorig jaar in dezelfde periode. In regio Midden daalden de rundvee- en varkensmestprijzen het meest. Dit seizoen geldt opnieuw dat mest voor veehouders de grootste kostenpost is ooit, terwijl alle andere partijen in de mestketen er fors aan verdienen.
De gemiddelde prijs, voor varkensdrijfmest, is in week 14 in regio Zuid 23,33 euro per ton. Dat is 17 cent minder dan vorige week. In de vergelijkbare periode van vorig jaar is dat 2 euro meer. Varkenshouders in regio Midden betalen deze week gemiddeld 22,8 euro per ton. Een daling van 84 cent ten opzichte van vorige week. Daar lag de prijs een jaar juist geleden 1 euro hoger.
Noodgedwongen op erf te scheiden
Enkele varkenshouders in het zuiden laten weten noodgedwongen hun mest op het erf te scheiden. Zij rijden de dunne fractie vaak deels zelf uit op eigen land. De dikke fractie wordt afgevoerd, gehygieniseerd en geëxporteerd.
Het scheiden van de mest is doorgaans goedkoper dan de mest direct af te voeren. Dit kan 5 tot 6 euro per kuub schelen. De mest direct af laten voeren, met VDM-code 61, is verreweg het meest kostbaar. Dat kost namelijk circa 27 euro per kuub in het zuiden van het land.
Direct uit de put laden en afvoeren, zonder verwerkingscode, kost volgens de varkenshouders rond 22 euro per kuub. Echter, de situatie blijft dat iedereen in de mestmarkt verdiend aan de mest: de intermediairs, de verwerkers, de mestscheiders en de afnemers. De producenten van de mest, de veehouders, betalen zich echter blauw.
Prijzen rundveemest zakken
De ophaalbijdragen van rundveedrijfmest daalden in zowel regio Zuid als regio Midden. In Zuid betalen rundveehouders deze week 16,17 euro per ton. Dat is 33 cent minder dan vorige week. Echter, is dit wel 0,50 cent meer dan vorig jaar.
In regio Midden daalt de prijs iets meer. De prijs daalde daar namelijk met 67 cent. Daarmee komt de prijs voor rundveedrijfmest in deze regio op 16,5 euro per ton. Dit is ruim 1 euro voordeliger dan vorig jaar rond deze tijd.
Wilt u blijvend op de hoogte zijn van de meest actuele ophaalbijdragen per mestregio? Klik dan hier >
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874041/Iedereen-verdient-aan-mest-behalve-de-veeboer]Iedereen verdient aan mest behalve de veeboer[/url]