Opnieuw minieme prijsdaling

Iedereen verdient aan mest behalve de veeboer

7 April 2017 - Esther de Snoo - 27 reacties

De ophaalbijdragen voor veehouders zijn deze week opnieuw licht gedaald. De prijzen liggen nog wel boven het niveau van vorig jaar in dezelfde periode. In regio Midden daalden de rundvee- en varkensmestprijzen het meest. Dit seizoen geldt opnieuw dat mest voor veehouders de grootste kostenpost is ooit, terwijl alle andere partijen in de mestketen er fors aan verdienen. 

De gemiddelde prijs, voor varkensdrijfmest, is in week 14 in regio Zuid 23,33 euro per ton. Dat is 17 cent minder dan vorige week. In de vergelijkbare periode van vorig jaar is dat 2 euro meer. Varkenshouders in regio Midden betalen deze week gemiddeld 22,8 euro per ton. Een daling van 84 cent ten opzichte van vorige week. Daar lag de prijs een jaar juist geleden 1 euro hoger. 

Varkenshouders moeten de mest zelf op het erf scheiden

Noodgedwongen op erf te scheiden
Enkele varkenshouders in het zuiden laten weten noodgedwongen hun mest op het erf te scheiden. Zij rijden de dunne fractie vaak deels zelf uit op eigen land. De dikke fractie wordt afgevoerd, gehygieniseerd en geëxporteerd.

Het scheiden van de mest is doorgaans goedkoper dan de mest direct af te voeren. Dit kan 5 tot 6 euro per kuub schelen. De mest direct af laten voeren, met VDM-code 61, is verreweg het meest kostbaar. Dat kost namelijk circa 27 euro per kuub in het zuiden van het land.

Direct uit de put laden en afvoeren, zonder verwerkingscode, kost volgens de varkenshouders rond 22 euro per kuub. Echter, de situatie blijft dat iedereen in de mestmarkt verdiend aan de mest: de intermediairs, de verwerkers, de mestscheiders en de afnemers. De producenten van de mest, de veehouders, betalen zich echter blauw.

16,17

euro

is de ophaalbijdrage voor rundveedrijfmest in Zuid

Prijzen rundveemest zakken
De ophaalbijdragen van rundveedrijfmest daalden in zowel regio Zuid als regio Midden. In Zuid betalen rundveehouders deze week 16,17 euro per ton. Dat is 33 cent minder dan vorige week. Echter, is dit wel 0,50 cent meer dan vorig jaar.

In regio Midden daalt de prijs iets meer. De prijs daalde daar namelijk met 67 cent. Daarmee komt de prijs voor rundveedrijfmest in deze regio op 16,5 euro per ton. Dit is ruim 1 euro voordeliger dan vorig jaar rond deze tijd. 

Wilt u blijvend op de hoogte zijn van de meest actuele ophaalbijdragen per mestregio? Klik dan hier > 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
27 reacties
Abonnee
Fortissimo 7 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874041/Iedereen-verdient-aan-mest-behalve-de-veeboer]Iedereen verdient aan mest behalve de veeboer[/url]
Dat noemt men de wet van Vraag en Aanbod Esther. Als er tekort aan mest is (wat volgend voorjaar niet ondenkbaar te noemen is) dan geldt er een ander evenwicht. Tenzij er ergens in de kolom gemanipuleerd wordt.
bert 7 April 2017
waarom zoekt boerenbusiness niet eens uit, wat de kostprijs is. wat kost drijfmest vervoeren van Brabant naar Utrecht enz. dan kan iedereen zijn conclusie trekken.
leo 7 April 2017
kost prijs brabant utrecht 10,50 € per ton incl bemonsteren
Gerald 8 April 2017
Wij huren mesttransport per uur, net als bij het andere loonwerk. Per ton mest uitgerekend is dat, hier op anderhalf uur rijden (retour 3 uur en laden lossen rust 1 uur, uurprijs 68,50, 36 kuub/vracht) 7,60 euro plus 0,80 bemonsteren. Per 10 vrachten van dezelfde veehouder aanvoert in een week moet je 1 monster opsturen, dus proberen wij zoveel mogelijk in een week te doen. let daar op want anders betaal je 10x te veel.. Elk uur transport meer/minder is 2 euro/ton. Ik zit twee keer per jaar met mijn veehouder om alles door te nemen en af te spreken, dan zie ik waar de mest vandaan komt en hij waar hij het voor produceert. Waarom zou je onbekend materiaal op je duurste bezit uitsmeren?
john 8 April 2017
complimenten Gerald, zo zou er veel meer samengewerkt moeten worden!
john 8 April 2017
dan nog uitrijden a 3 euro en wat bijbetalen. dan kan het toch nog gewoon voor 15 euro per kuub mest..
zuidwest 8 April 2017
Taakkaarten om plaats specifiek planten en te bemesten
Banden aflaat systeem
Poten in 1 werkgang
tt+ ideeen
granulaat
rijen bemesting

Alles word er aan gedaan om de aardappel het naar de zin te maken.
En dan zo'n hetrogene smurrie over je land rijden??
betaal liever paar honderd euro extra aan kunstmest dan het deze manier te doen...
De veehouder mag van mij tot zn nek in zijn mest zakken,als je het probleem creëert moet je het oplossen ook.
Ik ben het riool putje van de intensieve veehouderij niet.
Semmekrot 8 April 2017
@zuidwest zow jij bent lekker kort door de bocht! Maar jij doet er maar mooi kunstmest op als je dat het duurzaamste vind! Maar zou ook mooi zijn dat de veehouderij geen afvalputje zou zijn van de akkerbouw producten denk aan aardappelstoomschillen, bietenperspulp, tarwegistconcentraat en alle granen wat de dieren opvreten! Denk eerst na wat je zegt wij zijn allemaal 1 agrarischesector en zullen het met elkaar moeten doen! En wat betreft de mest dat is en blijft marktwerking!
jaap 8 April 2017
hier moet ik zuidwest wel gelijk in geven.
heel het jaar ziet de veehouder de akkerbouwer niet staan en als er mestoverschot opgelost moet worden moet worden zijn daar op eens wel goed genoeg voor dat is pas kort door de bocht .vergeet niet akkerbouw kan het makkelijk met kunstmest af en de veehouder kan niet zonder bierborstel/aardappelstoomschillen enz omdat dat goedkoop is als de voerprijzen hoog zijn. dus vergeet niet hoe het echt in elkaar zit... wij al zetten als akkerbouw altijd al de pot in hebben geen derogatie/ worden nooit gesteund/nooit geen regelingen als iets onverkoopbaar is ga zo maar door
Theo 8 April 2017
Nooit gesteund? Al die hectaresubsidies uit Brussel dan? Inkomen komt bij de akkerbouwer uit de bijstand. Lijkt me dat dan 12 euro voor de tarwe ruim voldoende is. Om met Zuidwest zijn woorden te spreken: verzuip er maar in.
Abonnee
piet piloot 9 April 2017
jongens jongens
we hebben elkaar nodig
zonder stront groeit er niks in de klei
met kunst mest maak je de grond ziek
alle bodem leven bezwijkt daar onder
we rijden veel mest naar de klei
geen een akerbouwer klaagt daar over
ze bellen zelf in de nacht dat we eerst moeten komen
laten we mekaar niet gek maken
als er te veel is gaan de afzet kosten altijd om hoog
volgend jaar zal het weer dalen


groeten blijf kalm slecht voor je hart
Abonnee
boereke 9 April 2017
Doordat de prijs van bijprodukten net onder de tarweprijs zit nemen varkenshouders het af wat de uitbetalingsprijs van graan/aardappelen ten goede komt, dit zouden we bij mest ook moeten doen in verhouding met kunstmest. En varkenshouders zonder grond worden nooit gesteund en krijgen ook geen subsidie. En als er helft varkens in nederland zou verdwijnen komt dat de akkkerbouw zeker niet ten goede.
plantui 9 April 2017
veehouders hoeven niet te klagen vroeger was graan en melk ongeveer even duur nu is graan nog niet de helft van melk voor akkerbouwers geen stoppersregeling en duur fosfaat wat ongeveer 4a5 duizend euro per koe is.
henk 9 April 2017
je moet als varkensboer of koeiboer zoveel dieren houden dat je zelf grond heb en mest kunt plaatsen op eigen land .niet andere sectoren met je eigen problemen opzadelen wij kunnen prima uit de voeten met groencompost en kunstmest in de fruitteelt
info 9 April 2017
Beste schrijvers ik ben even geschrokken van jullie reacties , ik kan hier heel weinig positiefs uit halen . Ik ben gepensioneerd en heb als loonwerker zo bij alle sectoren van jullie gewerkt . Dat er zijn zoals zuidwest schrijft weet ik , maar dat is gelukkig een heel klein percentage wat zo denkt en doet, maar de meeste agrariërs helpen elkaar vooral de gebieden waarin veeboeren en akkerbouwers naast elkaar wonen . Door dat zij goed met elkaar communiceren vooral op het gebied van basis bemesting gaan de grondkwaliteit en opbrengsten van de akkerbouwer zeker omhoog. Gronden die voor 100 jaar terug nog niet in cultuur waren hebben nu nog steeds grote behoefte aan organische mest waar nog steeds alle ingrediënten die een plant nodig heeft in zich heeft, voor het bijsturen zijn de kunstmestsoorten een goede oplossing . Een echte akkerbouwer die grond heeft verzorgt zijn grond en zaait zijn product anders kan hij beter substraat teler worden daar is geen grond voor nodig alleen nog om zijn bakken op te plaatsen
gert 10 April 2017
triestige toestanden !!beter graanpremie afschaffen en dat geld investeren in opkoopregeling voor varkens zodat meneer de akkerbouwer een beetje meer geld aan meststoffen moet uitgeven
piet 10 April 2017
beste jaap ik denk dat de meeste steun naar akkerbouwer gaat!!een jaartje gene nieuwe traktor erbij en al paniek
vanplateringen 10 April 2017
Lekker sfeertje hier.
zuidwest 10 April 2017
O o wat een reacties.

Ik gebruik 2 jarig potstalmest van een vleesveehouder uit de buurt.
Gebruik jaarlijks een serieus quota keurcompost of champost
Bemest mijn tarwe met een spaakwiel bemester de rest doe ik met korrels of vloeibare blends op mijn bedrijf.


Heel heel soms doe ik iets met sleepslang bemester maar als ik airnova beelden terug kijk zie ik bijna iedere vracht terug in mijn tarwe....
Ik kan zonder probleem een silo op mijn bedrijf leggen en dat werd me ook meer dan eens gevraagd maar ik moet het simpelweg gewoon niet.

1200kuub op vergunning aanvraag en per ongeluk 1 meter dieper uitgraven....
het hele mest wereldje stinkt


Ben ik de enigste die nog weet hoe het met de mestcontracten afliep?
Semmekrot 10 April 2017
Ik zal het nog een keer herhalen we zijn allemaal 1 agrarischesector!! En die denken dat we elkaar niet nodig hebben zijn geen agrariërs van de toekomst. @Jaap de akkerbouw zou het nu wel alle met kunstmest af kunnen¿ Maar hoe gaan jullie nog iets verbouwen als de kali- en fosfaatmijnen leeg zijn??
Semmekrot 10 April 2017
Ik zal het nog een keer herhalen we zijn allemaal 1 agrarischesector!! En die denken dat we elkaar niet nodig hebben zijn geen agrariërs van de toekomst. @Jaap de akkerbouw zou het nu wel alle met kunstmest af kunnen¿ Maar hoe gaan jullie nog iets verbouwen als de kali- en fosfaatmijnen leeg zijn??
Semmekrot 10 April 2017
Ik zal het nog een keer herhalen we zijn allemaal 1 agrarischesector!! En die denken dat we elkaar niet nodig hebben zijn geen agrariërs van de toekomst. @Jaap de akkerbouw zou het nu wel alle met kunstmest af kunnen¿ Maar hoe gaan jullie nog iets verbouwen als de kali- en fosfaatmijnen leeg zijn??
Melkboer 10 April 2017
Wat word er nu toebetaald voor rvdm. Ik hoop nu toch wel voor minder dan 10 euro klaar te zijn. Kilometertje transport.
Gehaktbal 10 April 2017
Zo rond de 8 euro nog toe betalen. Rundveemest.
Kleiboer 11 April 2017
Wij kunnen voor rvdm €7.50 per kuub toekrijgen, uitgereden met sleepslangbemester.
bella 11 April 2017
hier gister rundveedrijfmest ontvangen in de silo met 10 euro toe.
jaap 12 April 2017
die mijnen krijgen wij niet leeg met zijn allen . het is gewoon giga krom in Nederland je word gestraft als je goed bemest wij als akkerbouwers mogen gewoon de helft te weinig aanvoeren van wat het gewas vraagt dat is helemaal tegen het boerengevoel in keer goed opmesten met stalmest is er niet meer bij terwijl dit wel goed zou zijn
Genie 13 April 2017
Ontevredenheid uiten mag, maar denk nou eens aan de leestekens.
Dat leest een stuk aangenamer.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Analyse Mest

Mestkrimpplan taaie klus voor veehouderij

Achtergrond Mest

Aanstormende crisis bedreigt mestpuzzel

Analyse mest

Mestmarkt is komende periode niet te voorspellen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden