Rijenbemesting in maïs verplicht

Kabinet wil mestplafonds vastleggen in wet

16 Oktober 2017 - Esther de Snoo - 8 reacties

Het kabinet wil de sectorale mestplafonds, afgesproken met Brussel, vastleggen in de Meststoffenwet. Het uitrijdseizoen van mest wordt met 2 weken verruimd en rijenbemesting in maïs wordt verplicht. Dat staat in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat demissionair minister Kamp vrijdag 13 oktober presenteerde. 

Sinds 2006 geldt er een maximaal voor de mestproductie in Nederland van 172,9 miljoen kilo fosfaat en 504,4 miljoen kilo stikstof. Op basis hiervan zijn plafonds ingesteld per sector:

  • Varkens: 39,7 miljoen kilo fosfaat en 99,1 miljoen stikstof,
  • Pluimvee: 27,4 miljoen kilo fosfaat en 60,3 miljoen kilo stikstof,
  • Melkvee: 84,9 miljoen kilo fosfaat en 281,8 miljoen kilo stikstof. 
Veehouders met een meerjarig contract krijgen ontheffing van dierrechten

Ontheffing van dierrechten bij mestverwerking
Minister Kamp wil dat deze afspraken vanaf 2020 opgenomen worden in de Meststoffenwet. Ook is hij in overleg met Brussel om bij de berekening van de jaarlijkse mestproductiecijfers rekening te houden met het stikstof- en fosforgehalte in ruwvoer en de hoeveelheid verwerkte mest en geproduceerde stikstofmeststof per bedrijf. De veehouders met een meerjarig mestverwerkingscontract, zouden dan een ontheffing van dierrechten kunnen krijgen.

Verruiming van mestrijperioden
In het voorstel van het zesde actieprogramma staat ook dat vanaf 1 januari 2019 het uitrijseizoen drijfmest op bouwland met 2 weken verschuift, van 15 februari naar 15 september. Het uitrijden van vaste mest op grasland mag van 1 december tot 15 september. Nu geldt een periode van 1 februari tot 16 september, afhankelijk van de grondsoort. 

Boeren op zand- en lössgrond moeten per 1 januari 2021 rijenbemesting toepassen in maïs

Rijenbemesting in maïs wordt verplicht
Wel een hele zware maatregel voor boeren op zand- en lössgrond is dat zij per 1 januari 2021 verplicht worden om rijenbemesting in maïs toe te passen. De equivalente maatregel bij de teelt van rijenbemesting blijft in stand tot dat de verplichting is ingegaan.

De eisen na een vanggewas in maïs worden strenger vanaf 1 januari 2019. Onderzaai van een vorstbestendig gewas wordt verplicht, of uiterlijk 21 september een vanggewas wordt ingezaaid na maïs.

Ook voor consumptie en fabrieksaardappelen op zand- en lössgrond komt vanaf 1 januari 2021 een vanggewas. Hierbij moet uiterlijk 31 oktober wintertarwe worden gezaaid als op 16 september geen groenbemester is gezaaid. 

Lees hier het hele pakket aan maatregelen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Hendriksen 16 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876202/kabinet-wil-mestplafonds-vastleggen-in-wet][/url]
Als dit doorgaat komt er dus geen ruil en dalen de rechten prijzen.
Wel een goede stimulans voor mest verwerking.
Als je je zaakjes voor elkaar hebt kun je toe met minder rechten.
Fosfaat of varkens of pluimveerechten.
Daan 16 Oktober 2017
Hoe zit het met ccm? ondergewas? Maisresten moeten zo snel mogelijk ingewerkt worden om schimmelvorming te voorkomen, hoe kan dat met ondergewas?? dit inwerken geldt ook voor snijmaïs om toxines in het voer te voorkomen, maar den haag snapt niet dat we met alles rekening moeten houden, helaas. Daarbij brengt een gewas als ccm geoogst zeer veel EOS in de grond, toch ook een speerpunt van de overheid?! en staat het in dienst van korte kringlopen in de keten, wat wil je nog meer. Door deze regels (weer) niet mogelijk. Snapt een overheid nu niet eens dat zij niet kunnen boeren, en ze dit moeten overlaten aan de praktijk en een raamwerk moeten opzetten met bemonstering van het eindresultaat dus de afvoer/toestand van de grond.
xx 16 Oktober 2017
Onvoorstelbaar zoveel onwerkbare en onzinnige regelgeving.
Als je goed landbouwkundig, duurzaam wilt boeren moet je toch naar het gewas en de bodem kijken en niet alleen naar de kalender.
Op 21 sept. mais oogsten is toch gewoon belachelijk.
paul 16 Oktober 2017
ze kunnen in ieder geval weer genoeg controleurs aan t vreten houden
Jos. 16 Oktober 2017
16 september een groenbemester voor febrieksaardappelen . Dat wordt krap omdat dan de fabriek van avebe nog maar net draaid.
Xx 17 Oktober 2017
Mais op 50 cm telen en dan nog rijenbemesting? Word wel een uitdaging
down under 17 Oktober 2017
Nog effe en ze komen met regels om te vertellen wanneer we zelf moeten (of moet ik zeggen: mogen?) poepen.

Zorg eerst maar eens dat de riooloverstorten dicht gaan. Ik kan er in mijn dorp zo drie aanwijzen. Deze zijn de laatste jaren ook frequenter open gegaan door hoosbuien en dat is door iedere leek te zien doordat er dan w.c.papier op het talud ligt.
henri 18 Oktober 2017
Kabinet wil, en laten gebeuren zijn twee verschillende items.
Dit gedrochte systeem laat toch je niet over je heen komen, en eh LTO lopers (meelopers) laat eens wat van jullie horen ben zeer benieuwt, of staat de uitslag al vast?
stoffel 21 Oktober 2017
paul schreef:
ze kunnen in ieder geval weer genoeg controleurs aan t vreten houden

allemaal regelgeving verzonnen door linkse lamlullen hebben nog nooit met de voeten in de klei gestaan en wij sukkels ons best maar doen om hier aan te voldoen zegt er niemand :dit gaat te ver zoek het lekker uit
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden