Het kabinet wil de sectorale mestplafonds, afgesproken met Brussel, vastleggen in de Meststoffenwet. Het uitrijdseizoen van mest wordt met 2 weken verruimd en rijenbemesting in maïs wordt verplicht. Dat staat in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat demissionair minister Kamp vrijdag 13 oktober presenteerde.
Sinds 2006 geldt er een maximaal voor de mestproductie in Nederland van 172,9 miljoen kilo fosfaat en 504,4 miljoen kilo stikstof. Op basis hiervan zijn plafonds ingesteld per sector:
Ontheffing van dierrechten bij mestverwerking
Minister Kamp wil dat deze afspraken vanaf 2020 opgenomen worden in de Meststoffenwet. Ook is hij in overleg met Brussel om bij de berekening van de jaarlijkse mestproductiecijfers rekening te houden met het stikstof- en fosforgehalte in ruwvoer en de hoeveelheid verwerkte mest en geproduceerde stikstofmeststof per bedrijf. De veehouders met een meerjarig mestverwerkingscontract, zouden dan een ontheffing van dierrechten kunnen krijgen.
Verruiming van mestrijperioden
In het voorstel van het zesde actieprogramma staat ook dat vanaf 1 januari 2019 het uitrijseizoen drijfmest op bouwland met 2 weken verschuift, van 15 februari naar 15 september. Het uitrijden van vaste mest op grasland mag van 1 december tot 15 september. Nu geldt een periode van 1 februari tot 16 september, afhankelijk van de grondsoort.
Rijenbemesting in maïs wordt verplicht
Wel een hele zware maatregel voor boeren op zand- en lössgrond is dat zij per 1 januari 2021 verplicht worden om rijenbemesting in maïs toe te passen. De equivalente maatregel bij de teelt van rijenbemesting blijft in stand tot dat de verplichting is ingegaan.
De eisen na een vanggewas in maïs worden strenger vanaf 1 januari 2019. Onderzaai van een vorstbestendig gewas wordt verplicht, of uiterlijk 21 september een vanggewas wordt ingezaaid na maïs.
Ook voor consumptie en fabrieksaardappelen op zand- en lössgrond komt vanaf 1 januari 2021 een vanggewas. Hierbij moet uiterlijk 31 oktober wintertarwe worden gezaaid als op 16 september geen groenbemester is gezaaid.
Lees hier het hele pakket aan maatregelen
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876202/kabinet-wil-mestplafonds-vastleggen-in-wet][/url]
ze kunnen in ieder geval weer genoeg controleurs aan t vreten houden