Duurdere kunstmest

'Kunstmesttarieven benadelen Europese boer'

20 Maart 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie voor belangenbehartigers van de agrarische sector, heeft een oproep gedaan aan de Europese Commissie (EC) om de douanerechten en belastingen op de invoer van meststoffen af te schaffen.

Volgens de producentenorganisatie worden Europese boeren (door de belastingen) in hun concurrentiekracht benadeeld. Copa-Cogeca wijst vooral op de oneerlijke situatie die is ontstaan. Boeren verkopen hun producten tegen wereldmarktprijzen, maar betalen ver boven de marktprijzen voor minerale meststoffen.

Aangewezen op Rusland
De producentenorganisatie geeft aan dat de importtarieven op ammoniumnitraat uit Rusland "veel schade hebben toegebracht aan het concurrentievermogen van de Europese landbouwexport." Dit door de hoge importtarieven, die liggen namelijk op 4,8%. Het alternatief hiervoor zijn de meststoffen uit Afrika, maar die bevatten een te hoog cadmiumniveau en dat wil het Europees Parlement niet meer.

De hoge prijzen voor de minerale meststoffen zouden een steeds groter aandeel van de kosten voor de Europese akkerbouwers innemen. Dat de Europese graansector de laatste jaren veel marktaandeel heeft verloren (en van plaats 2 naar plaats 5 is gezakt als grootste graanexporteur) wijt de organisatie onder meer aan de kunstmesttarieven.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
cagri 20 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10877927/kunstmesttarieven-benadelen-europese-boer][/url]
het laatste waar de eu-kerels wakker van liggen is toch wel het inkomen van de eu-landbouwer. Goedkoop voedsel voor de massa en genoeg geld in hun zakken, da's een ander verhaal
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden