Provincie Noord-Brabant

Subsidie voor meting van innovatief stalsysteem

28 Maart 2018 - Kimberly Bakker

De provincie Noord-Brabant stelt subsidies beschikbaar om bij innovatieve stalsystemen te meten hoe goed zij de uitstoot van geur, ammoniak en fijnstof tegengaan. In de eerste openstelling is €750.000 beschikbaar.

De metingen bepalen de emissiefactor, welke nodig is voor een brede toepassing van het systeem. Met de eerste openstelling kunnen circa 12 stalsystemen gemeten worden. "De verwachting is dat de nieuwe systemen tot minder uitstoot van geur, ammoniak, fijnstof en methaan leiden. De bronaanpak zorgt ook voor frissere lucht in de stallen. Dat is fijn voor de boer, zijn personeel en de dieren", aldus Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling van de provincie Noord-Brabant.

Dure investering
Steeds meer ondernemers in de provincie Noord-Brabant passen de methoden (zoals bronaanpak) toe in de nieuwe stalsystemen, maar de metingen kosten veel geld en die investeringen zijn bij open innovatie niet terug te verdienen. Na de vaststelling van de emissiefactor kan elke veehouder het stalsysteem toepassen zonder dat het opnieuw gemeten moet worden. Spierings: "Met deze subsidie nemen we een behoorlijke drempel weg, om zodoende stalsystemen officieel toegelaten te krijgen in Nederland." 

Transitie in de veehouderij
De subsidie is een onderdeel van de versnelling van de transitie in de veehouderij. De provincie wil dat de veehouderij versneld verduurzaamt en minder stoffen uitstoot die schadelijk zijn voor het milieu en de leefomgeving. 

Aanvragen voor deze subsidie kunnen vanaf 3 april worden ingediend. Op basis van een evaluatie volgt later in het jaar waarschijnlijk nog een subsidieronde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden