Shutterstock

Nieuws Derogatie

Schouten geeft uitstel voor bemonsteren grond

30 Januari 2019 - Kimberly Bakker

Nederlandse boeren kregen afgelopen periode te maken met vorst en sneeuw. Hierdoor heeft niet iedere boer op tijd zijn landbouwgrond kunnen laten bemonsteren. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft daarom besloten de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet voor 2019 aan te passen.

In de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet voor 2019 staat dat de gronden eens in de 4 jaar voor 1 februari bemonsterd moeten zijn. "Die resultaten zijn nodig om een volledig en accuraat bemestingsplan op te stellen. Elk jaar moet immers op 28 februari een bemestingsplan aanwezig zijn op het bedrijf, in het kader van de derogatiebeschikking", zo schrijft Schouten in een Kamerbrief.

Echter, door de weersomstandigheden van de afgelopen weken kan het zijn dat de planning voor het tijdig bemonsteren van de landbouwgrond, zoals vanuit de derogatie is voorgeschreven, in de soep is gelopen. "Om te voorkomen dat de boeren de dupe worden van deze situatie, zal ik de Uitvoeringsregeling voor 2019 aanpassen. Daarom verleen ik uitstel voor het laten bemonsteren en analyseren van de grond én voor het opstellen van het bemestingsplan. De deadline hiervoor komt nu op 1 maart 2019 te liggen", aldus Schouten.

Altijd vorst in januari
Volgens Schouten blijven de overige voorwaarden wel van kracht. Daarbij meldt ze dat de bemonsteringsbedrijven rekening moeten houden met vorst in januari. "Het is namelijk van alle tijden dat er vorst is in januari." Ook is het volgens de landbouwminister van belang dat zij boeren tijdig informeren als zij verwachten dat de bemonstering niet voor 1 februari gedaan kan worden. "Boeren moeten voor die tijd in de gelegenheid zijn om een ander bedrijf in te huren."

Tenslotte schrijft minister Schouten dat ook boeren op tijd moeten zijn met het laten bemonsteren en analyseren van hun grond. "Daarbij moeten zij te allen tijde rekening houden met de uitrijdperiodes voor mest en weersomstandigheden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Nieuws Grond

Wordt agrarische grond opnieuw duurder?

Analyse Grond

Schaalvergroting gaat onverminderd door

Analyse Grond

Beleggers verliezen belangstelling voor grond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden