Shutterstock

Nieuws Stikstof

Farmers Defence Force dreigt met Brussel

23 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Farmers Defence Force (FDF) stapt naar de Europese Commissie als landbouwminister Carola Schouten en de provincies doorgaan met extern salderen van stikstof naar andere sectoren. Dit is een eerste stap in het juridisch gevecht dat FDF aangaat om de gevolgen van het voorgenomen stikstofbeleid van het kabinet voor de Nederlandse veehouderij te beperken.

Volgens voorzitter Mark van den Oever heeft zijn organisatie een sterk team van wetenschappers, juristen en FDF-bestuurders samengesteld om het stikstofbeleid van het kabinet juridisch aan te vallen. Wie dit zijn, meldt hij niet in een bericht dat is geplaatst op de website van FDF. Van den Oever geeft aan dat zijn organisatie "genoeg op de plank heeft liggen om een groot deel van de stikstofwetten en beleidsvoorstellen van Schouten rechtstreeks naar de prullenbak te kunnen verwijzen."

Ammoniak omzetten
De eerste stap is het aanvechten van het extern salderen van stikstofruimte naar andere sectoren, meldt FDF. De organisatie heeft dit al eerder aangekondigd. De kern zit in het opkopen van ammoniakrechten (NH3) bij agrarische bedrijven, waarna deze als stikstofoxiden (NOx) aan industrie of woningbouw worden vrijgegeven. Door deze omzetting neemt volgens FDF de fijnstofemissie met factor 20 toe.

En dat terwijl Nederland heel dicht tegen het Europese plafond voor de uitstoot van fijnstof zit, zo motiveert de organisatie. "Bij elke verplaatsing van stikstof van de landbouw naar andere sectoren, gaan we dus verder over het fijnstofplafond heen. Dit is onwettig en verboden bij Europese wetgeving", schrijft Van den Oever.

Gang naar de rechter
Als de provincies en het kabinet doorgaan met extern salderen naar andere sectoren, gaat FDF een klacht indienen bij de Europese Commissie. Indien noodzakelijk volgt daarna ook een gang naar de rechter, waarschuwt Van den Oever.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Ps 23 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886859/farmers-defence-force-dreigt-met-brussel]Farmers Defence Force dreigt met Brussel[/url]
Fdf is duidelijk .niet pappen en nathouden of nog onnodig meer lucht verplaatsen met blijven vergaderen tot dat je een ons weegd en straal voor de gek en aan lijntje word gehouden door ministerie en kabinet .goed dat ze zich goed beraden op vervolgstappen die ze in overweging bij alle facetten in heel de materie.
Drs. P 23 April 2020
Dat FDF de rol van Mesdag en Stikstofclaim kennelijk gaat overnemen. Want daar hoor je niks meer van.
Derrik 27 April 2020
Dreigen uit machteloosheid. Vervuilende boeren zijn uit de tijd.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden