Shutterstock

Achtergrond Stikstof

Stikstofrechtzaken te over, maar maken ze kans?

30 April 2020 - Erik Colenbrander - 13 reacties

Het aantal rechtszaken dat wordt aangespannen tegen het stikstofbeleid van het kabinet, stapelt zich op. Nadat Farmers Defence Force, LTO en eerder milieuorganisatie MOB juridische stappen namen, heeft nu ook Agractie aangekondigd een rechtszaak aan te spannen.

Agractie wil halvering van het vliegverkeer afdwingen bij de rechter. De boerenbelangenbehartiger vindt het van de zotte dat een retourtje Barcelona met het vliegtuig evenveel kost als een retourtje Groningen naar Breda met de trein. Ook vindt Agractie het belachelijk dat agrarische gezinsbedrijven moeten wijken om méér uitstoot van stikstof door vliegverkeer mogelijk te maken. Daarom pleit de organisatie voor halvering van het vliegverkeer in plaats van halvering van de veestapel en wil dit bij de rechter gaan afdwingen.

Ammoniak versus andere stikstof
Eerder kondigde actiegroep Farmers Defence Force (FDF) aan een gang naar de rechter te willen maken om de spoedwetgeving en het onderliggend stikstofbeleid van het kabinet juridisch onderuit te halen. FDF richt haar pijlen op het onderscheid dat te pas en te onpas wordt gemaakt tussen ammoniak-stikstof (NH3) uit de veehouderij en andere vormen van stikstof (NOX) die door industrie, verkeer en bouwwereld worden geproduceerd.

Scheikundig gezien verschillen ze van elkaar, maar bij het zogenaamde extern salderen (waarbij stikstof vanuit de veehouderij wordt opgekocht om niet veehouderij-activiteiten te kunnen ontwikkelen) vormt dit scheikundige onderscheid voor het kabinet geen belemmering. Terwijl het effect op de natuur toch aantoonbaar verschillend is, oordeelt FDF, vooral in de extra productie van fijnstof.

Latente ruimte
Als eerste agarische belangenbehartiging kondigde LTO een rechtzaak aan, vanwege de inname van zogenaamde latente stikstofruimte in de vergunningen. Die vervalt als er extern wordt gesaldeerd.

Niet alleen vanuit de agrarische sector worden er rechtzaken aangespannen in de nasleep van de PAS-wetgeving, die door Raad van State nietig is verklaard. Ook milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) onder leiding van Johan Vollenbroek procedeert door, gesteund door eerder succes die de hele stikstofcrisis aan het rollen bracht. MOB vocht het legaal verklaren van beweiding en bemesting in de veehouderij aan, maar staakte deze rechtsgang op het laatste moment. De actiegroep blijft van mening dat de vergunning voor beweiden en bemesten vast onderdeel moet worden van de natuurvergunning.

Kans op succes
Welke kans maken degenen die rechtzaken hebben aangespannen vanwege de stikstofcrisis? Juridisch specialist Willem Bruil geeft de agrarische belangenbehartigers niet veel kans. “Iedereen die kan aantonen dat de stikstofuitstootvergunningen niet in orde zijn, kan bij de rechter hierover een zaak aanspannen. Maar ik verwacht eenzelfde gang van zaken als bij de behandeling van de fosfaatrechtenzaken door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).”

Slechts mondjesmaat worden veehouders - die vanwege de introductie van de fosfaatrechten massaal de gang naar de rechter maakten - in het gelijk gesteld. Nog enkele honderden zaken van de meer dan 1.500 in totaal moeten worden behandeld. Bruil: “Het is onrechtvaardig dat zo weinig procederende veehouders in het gelijk worden gesteld. De rechter vindt blijkbaar altijd wel een argument om veehouders in het ongelijk te stellen.”

Onbegrip over uitspraken fosfaat
Wat fosfaat betreft, stelt Bruil dat de rechter geen specifieke datum als peilmoment moet hanteren maar een langere periode. Bijvoorbeeld het hele jaar 2014 of een periode tot aan de peildatum van 2 juli 2015. Ook is het volgens hem onrechtvaardig om degenen die onomkeerbare verplichtingen zijn aangegaan, toch in het ongelijk te stellen.

Compensatie kan in de vorm van een geldbedrag in plaats van met fosfaatrechten. Bruil: "Dan is het ook mogelijk om het ondernemersrisico te verdisconteren. Zo is het in het verleden bij rechtzaken over planschade in de veehouderij ook gegaan. Waarom nu niet? “

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
? 30 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886986/stikstofrechtzaken-te-over-maar-maken-ze-kans]Stikstofrechtzaken te over, maar maken ze kans?[/url]
De rechtsspraak is niet onafhankelijk, maar wordt ook door de overheid aangestuurd, maakt het geheel wel iets inzichtelijker
pater 30 April 2020
De rechters zijn ook vanuit de Linkse maffia gevoed het is niet sexy om de landbouw in het gelijk te stellen de rechters , politiek en de journalisten zijn totaal niet onafhankelijk ze brengen alles in het nieuws wat tegen de landbouw is . De burger wil maar een ding
goedkoop vliegen en auto rijden en daar moet de landbouw maar plaats voor maken liefs zonder vergoeding
oude boer 30 April 2020
is mij ook overkomen bij college van beroep(doorgestoken kaart)
hoelang laten de boeren nog met zich sollen
Sjef O 30 April 2020
Stikstof, groen of grijs maakt niet uit ,Schouten heeft de boeren bij de strot en laat niet meer los, het is juridisch potdicht getimmerd Johan Vollenbroek hoeft zich geen zorgen te maken maar de boertjes des te meer, geliquideerd worden door je eigen minister.
Er zijn een paar rotcenten ter beschikking gesteld waar het grootste gedeelte wederom terug vloeit naar de fiscus.
Schouten laat een slagveld achter, het is Schouten die de hele stikstof crisis over de boeren afwentelt.
Nog nooit een minister van landbouw gekend die echt niets gedaan heeft voor de sector, nee sterker nog ,ze bereid de hele sector kapot te maken
??? 30 April 2020
Enkele opmerkingen:
1.Blijf allert als sector in zijn GEHEEL, want de ambtenaren en milieumensen willen in deze barre tijden hun zin doordrukken.
2.Hoe is het mogelijk dat deze mensen + politiek met deze zaken doorgaan terwijl we mondiaal naar een ander speelveld dreigen te gaan?
3.nogmaals blijf als agrarische sector in één kruiwagen dan pas kunnen we iets bereiken!!
arie 30 April 2020
Kan Mevr.Schouten trots op wezen om later met deze prestatie in de geschiedenisboeken te komen.
willie van Gemert 30 April 2020
Wij missen in dit land een constitutioneel hof als onderdeel van onze rechtstaat.Een toetsing aan de grondwet net zoals in de ons omringde landen. Iedereen kan de onze wetten laten toetsen aan de grondwet, de preventieve werking zal groot zijn op politici.
? 30 April 2020
Hoezo Willie, kan iedereen de wetten laten toetsen aan de grondwet, waar moet ik daar voor zijn?
peter 30 April 2020
Je wordt in bananen republiek Hollandia pas serieus genomen als je een paar handgranaten laat afgaan,,,,of een advocaat laat dood schieten pas, dan heb je de aandacht en wordt je door de rechters serieus genomen anders behandelen ze je als ratten!!
? 30 April 2020
Peter, je stelling dat een pistool beter kan werken als lief praten ben ik het volledig mee eens, maar het zou toch niet nodig moeten zijn!
Annie 1 Mei 2020
Er is een onderzoek geweest bij het Dwingelderveld in 2011. Wij hebben meegedaan. Een jaar lang is gemeten. Een onderzoek dat niet gewenst was en in de la verdween bij Den Haag en Wageningen. Afgelopen week heeft deze onderzoeker oud- hoofddocent van UR Wageningen Egbert Lantinga in het blad Melkvee hierover een reportage geschreven.
Nu hij niet meer verbonden is aan UR Wageningen kan hij meer vrijuit spreken. O.a. zegt hij via een mail (ik heb gevraagd om het artikel digitaal) aan mij deze week het volgende:
"Beste Annie,

Bijgaand de drukproef van het artikel welke ik ter correctie
toegestuurd heb gekregen. Je mag dit rondsturen.
Fijn om te lezen dat jullie hier nog steeds mee bezig zijn.
Voor mij is het onbegrijpelijk dat vrijwel niemand het RIVM durft aan te pakken.
Zij hebben na ons onderzoek bij het Dwingelderveld nog steeds niet hun
eigen model getoetst in de praktijk......

M vr gr,
Egbert L. "

Ik probeer via allerlei kanalen nu gehoor en aandacht te vinden. Het artikel van Melkvee kan ik hier niet in zetten.
Maar schakel deze oud-docent in. Hij heeft zoveel waardevolle informatie.
DRS. P, Dodenrit 1 Mei 2020
ik moet steeds denken als er weer berichten komen over boeren weg kopen. stikstof en grond honger; dan denk ik over het lied van DRS. P, Dodenrit,
luister maar. fantaseer tijden het luisteren naar dit lid; de boeren enz. zitten in dit lied, en worden op gejaagd door wolven (linkse politiek) en steeds worden er mensen geofferd voor de grond en stikstof honger, maar de wolven krijgen weer honger, omdat ze weer flink huizen en industrie bijgebouwd hebben. en veel bossen gekapt. wie wordt de volgende die we aan de wolven voeren.
dus DRS. P, Dodenrit is het lied van de stikstof.
grondworm 1 Mei 2020
Probeer een artiest te vinden die dit lied met aangepaste tekst wil gaan zingen helpt misschien wel meer dan wegen blokkeren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden