Jan van Dasler / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofcrisis

Protest met trekkers heeft vergaande gevolgen

9 Juli 2020 - Erik Colenbrander - 20 reacties

Update: Sinds gisteren (8 juli) spitst het boerenprotest, vandaag voor de achtste dag op rij, zich toe op de inzet van trekkers als middel om te demonstreren en de beeldvorming in de media te wijzigen. Farmers Defence Force verloor vanochtend een kort geding over het demonstratieverbod. Een meerderheid in de Tweede Kamer keurt de protesten in soms felle bewoordingen af.

Maar er is ook begrip voor de emoties. Bijvoorbeeld bij LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins, die in Dwingeloo - niet ver van afvalverwerking in Wijster - woont. "Ik heb de neiging om tussen de protesterende collega's te gaan staan, maar de publieke opinie kan zich tegen ons gaan keren."  Bestuurders van de LTO-vakgroep akkerbouw lieten onverbloemd weten verbolgen te zijn over het afgebroken werkbezoek van de minister aan Zeeuwse agrarische bedrijven.
 


Na een bezoek aan een akkerbouwbedrijf, waar BO-voorzitter André Hoogendijk de toekomstvisie Akkerbouw overhandigde aan minister Schouten, besloot Schouten gisteren een bezoek aan een boerderij op het Zeeuwse eiland Kamperland af te breken. Volgens de regionale politie was niet daadwerkelijke bedreiging de reden van dit besluit, maar de ligging van het te bezoeken bedrijf. De minister kon geen kant op bij een trekkerblokkade van boeren.

Politieke afkeuring
Later op de dag tuimelden Tweede Kamerleden over elkaar heen om hun afkeuring over deze gang van zaken te laten blijken. "Te triest voor woorden", twitterde ChristenUnie Tweede Kamerlid Dik-Faber. De minister (haar partijgenoot) staat er volgens haar juist om bekend altijd in gesprek te gaan met boeren. Dat gesprek maakt de ene groep boeren de andere groep nu onmogelijk, voegde fractieleider Gert-Jan Segers er op Twitter aan toe. Tjeerd de Groot (D66) gaat nog veel verder door in dagblad Trouw van vanochtend te stellen dat het boerenprotest een anti-democratische beweging begint te worden. Eerder deze week deed hij aangifte van doodsbedreiging.

Ook Jaco Geurts (CDA) benadrukt dat geen enkele minister of politicus het werken onmogelijk gemaakt mag worden, van welke politieke kleur of opvatting dan ook. Maar hij zegt er tegelijkertijd bij wel begrip te hebben voor de emoties.

BoerBurgerBeweging-kandidaat Femke Wiersma benadrukt dat de protesterende Zeeuwse boeren niets kwaads in de zin hadden en alleen maar een gesprek met de minister wilden afdwingen.
 

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe mag dat afdwingen sinds maandag niet meer met trekkers, voor de duur van een week. Vanochtend diende daarover een door Farmers Defence Force aangespannen kort geding bij de rechtbank in Groningen. De rechter stelde hen in het ongelijk. Daarop liet Farmers Defence Force weten in hoger beroep te gaan. Volgens hen is de trekker symbolisch geworden voor het boerenprotest en is geen ander middel opvallender dan protesteren met de trekker. 

In tegenstelling tot LTO, schaarde actiegroep Agractie zich gisteren achter het boerenprotest bij de afvalverwerking in Wijster, dat onder de vlag van Farmers Defence Force door lokale leden werd opgezet en uitgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Abonnee
betweter 9 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10888300/protest-met-trekkers-heeft-vergaande-gevolgen]Protest met trekkers heeft vergaande gevolgen[/url]
LTO zou eens achter de boeren moeten staan

er was ook helemaal geen dreiging in Zeeland
wie gaat dat de 2e kamer vertellen?
Abonnee
mt 9 Juli 2020

Vieze suggestieve berichtgeving.
Er was totaal geen dreiging in Zeeland, om het bezoek af te zeggen.
Niet gebaseerd op feiten, maar op suggestieve beeldvorming.
Dank minister Schouten van BouW!!!! BAH BAH
Petatje 9 Juli 2020
Vind je dat schouten moet aftreden? Teken dan de petitie
hiervoor op petities.nl..
hosternokke 9 Juli 2020
al die eikels van dit kabinet die tegen ons zijn weinig of geen freten zal ze leren.. kijken hoe lang grootje en klavertje dit volhouden
Abonnee
frans 9 Juli 2020
Moeten we niet de schuld bij ons zelf zoeken? Wij hebben toch deze ballenregering gekozen! En LTO heeft de voorzet tot liquidatie jaren geleden al gegeven. Wie daar nog achteraan loopt ,en dat zijn er nog veel te veel,is niet waard om agrarisch ondernemer genoemd te worden. Wellicht is het te laat maar laat bij de volgende verkiezingen zien wie ons mooie Nederland nog kan redden. Laten we de kop erbij houden. succes collega s
Jan 9 Juli 2020
zijn trekkers wel verzekert bij deze acties
trekkers zijn voor landbouw doeleinden
Abonnee
info 9 Juli 2020
Jan demonstreren voor de landbouw is toch je doel niet voor de niet landbouw dus gewoon verzekert
Abonnee
Jan kievit 10 Juli 2020
Maart 2021 komt misschien een klein kans om het beleid ten gunste van de dierhouderij te veranderen de overheid en eu 27 hebben een harde sanering doorgevoerd het gevolg een vergrijsde sector waar de opvolgers van familiebedrijven afhaken
Gijs 10 Juli 2020
Het kan toch niet waar zijn dat boeren tot actievoeren worden aangezet door sponsoren = veevoederindustrie. Boeren zijn toch wel zo zelfstandig om hun eigen broek op te houden. Eiwitreductie treft in eerste instantie deze industrie. Boeren veel minder, alhoewel zij bang worden gemaakt met sprookjes over de gezondheid bij eiwitreductie.

Als er wel gezondheidsproblemen ontstaan door eiwitreductie dan zijn de koeien verkeerd doorgefokt. Dit zou heel tragisch en heel onethisch zijn.
vanaf hier niet verder 10 Juli 2020
Het kan toch niet zo zijn Gijs, dat degene die nergens verstand van hebben, de ambtenaren dus, gaan beslissen hoe iemand anders zijn bedrijfsvoering moet doen, als jullie zo slim zijn als je zelf denkt, ga dan ook voor de gevolgen staan, maar jullie maken enkel problemen, hebben nog nooit iets opgelost
Gijs 10 Juli 2020
@ vanaf hier niet verder. Ga eens in op mijn vragen. Als boer laat je je toch niet voor het karretje van de voederindustrie spannen!
tijdbom 10 Juli 2020
Over dat verzekerd zijn zou maar eens nagaan.Schouten van de crepeer unie moet zo snel als mogelijk de deur uit. In Zeeland volgens politie Brabant/Zeeland grote flauwe kul,goede gesprekken gevoerd.Ik heb het al eens onder een ander onderwerp geplaatst. Staat een heuse tank te koop bij Troostwijk veilingen. Met z n allen een kleine bijdrage,en we kunnen onbelemmerd den Haag bereiken. Schouten op de loop en rijden maar. Alleen het verzekeren ,dat weet ik niet
vanaf hier niet verder 10 Juli 2020
Gijs, wij willen alleen nog een leven hebben, als jullie alles voor ons beslissen, maar niet de risico`s gaan dragen van de ellende die we mee gaan maken, beantwoord dat is, de voerindustrie gaat voor hun eigen gewin, maar waar staan jullie? Als het fout gaat, komt er dan vergoeding, en niet net als hier in het zuiden, 2016 wateroverlast 100% waterschap zijn schuld, maar meer geld uitgeven aan adviezen om niet uit te keren als alle geclaimde schade bij elkaar, maar het boertje moet kapot
Boerenverstand 11 Juli 2020
Boeren moeten vrijheid en democratie eisen!
Berend 11 Juli 2020
Niet iedereen verstaat onder vrijheid en democratie hetzelfde. Als boeren met trekkers rechtsomkeert moeten van de politie dan is democratie niet in het geding. Start een boerenpartij en zeg je woordje in de 2e Kamer.
schoenmakers 1 11 Juli 2020
Nee Berend, 1,5 meter demonstratie mag niet vorige week, de kleurlingen deze week wel, hoezo vrijheid hier, hier heb je enkel vrijheid als je enkel profiteert van de samenleving, als je waardevol wilt zijn voor de maatschappij heb je enkel plichten
Boerenverstand 12 Juli 2020
Schoenmakers, op welke partij heeft U gestemd?

Vooruitlopend met spandoek van volledige benaming van uw partij kan komende coronaknechting en economische welvaartafname door het terugdraaien van het klimaat de burger wakker schudden zolang deze binnen Europa nog stemrecht hebben!

Of gooit U nu al de handdoek in de ring?


Cultuurvluchtelingen tonen aan dat vrijheid en democratie nooit vanzelfsprekend zijn, maar onderhoud nodig hebben: Iets wat een linkse christencultuur vroeger begreep en waar rechts zich aan vergrijpt tot het punt van een totaal dictatoriaal Europa. (waar niemand op gestemd heeft notabene!)

Cultuurvernietiging en degeneratie gaan vanzelf in huidige lijkwade.
Abonnee
Dirk 13 Juli 2020
Boerenverstand schreef:
Schoenmakers, op welke partij heeft U gestemd?

Vooruitlopend met spandoek van volledige benaming van uw partij kan komende coronaknechting en economische welvaartafname door het terugdraaien van het klimaat de burger wakker schudden zolang deze binnen Europa nog stemrecht hebben!

Of gooit U nu al de handdoek in de ring?


Cultuurvluchtelingen tonen aan dat vrijheid en democratie nooit vanzelfsprekend zijn, maar onderhoud nodig hebben: Iets wat een linkse christencultuur vroeger begreep en waar rechts zich aan vergrijpt tot het punt van een totaal dictatoriaal Europa. (waar niemand op gestemd heeft notabene!)

Cultuurvernietiging en degeneratie gaan vanzelf in huidige lijkwade.
vast een cu stemmer
schoenmakers 1 13 Juli 2020
Ik snap het niet goed, rechts totaal dictatoriaal, ik vindt de linkse Rutten met zijn gevolg het dictatoriaal veel meer doorvoeren als rechts ooit gedaan heeft, die weten dat er iets gepresteerd moet worden om iets uit te kunnen geven, Rutten maakt alles kapot wat in generaties is opgebouwd
Abonnee
frans 13 Juli 2020
En dan denkt ie er nog een periode aan te knopen, dat moeten we niet laten gebeuren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden