Cumela

Interview Johan Mostert

'Schouten blundert met het nieuwe mestbeleid'

9 September 2020 - Wouter Baan - 11 reacties

Johan Mostert, voorzitter van de sectie meststoffendistributie bij Cumela en tevens eigenaar bij Mostert & van de Weg, vindt dat landbouwminister Carola Schouten met het nieuwe mestbeleid een politieke blunder begaat. Het plan staat volgens hem haaks op de eerder geschetste principes van kringlooplandbouw.

Lees ook:
- Belangenbehartiging krijgt buikpijn van mestplan
- Sector onthutst over nieuw Haags mestbeleid
- Schouten: 'Mestbeleid invoeren duurt 10 jaar'
- Intensieve veehouders de klos in mestplan Schouten

Wat is je eerste reactie op het plan?
'Ik vind het een politieke blunder. Het ministerie van LNV heeft een paar jaar geleden een visie op kringlooplandbouw geformuleerd om de agrarische sector houvast te geven, maar met dit nieuwe mestplan worden kringlopen niet gesloten. Sterker nog, het plan staat haaks op kringlooplandbouw. Akkerbouwers willen mest op maat hebben, bijvoorbeeld een combinatie van meerdere mestsoorten wat al jaren gebeurd. Dat is straks niet mogelijk."

"Om grondgebonden te worden moeten melkveehouders op zoek naar afnemers die zich van te voren willen vastleggen, maar de praktijk leert dat akkerbouwers dat vaak niet willen. En intensieve veehouders moeten straks alles verplicht laten verwerken tot mestproducten, terwijl het overgrote deel van akkerbouwers juist onbehandelde mest willen voor meer organische stof in de bodem. Ook qua duurzaamheid is het plan niet effectief. Je krijgt er namelijk meer transportbewegingen door, terwijl er door meer mestverwerking ook extra CO2 wordt uitgestoten."

Een plan voor de shredder dus?
"Ja wat mij betreft wel, maar of dat gaat gebeuren? Het zal vanuit de belangenbehartiging hard lobbyen worden om het plan om te turnen tot een werkbaar beleid. Daar is hopelijk ook ruimte toe, gezien dit natuurlijk pas de contouren van het plan zijn. We hebben al een mestverwerkingsverplichting die goed werkt. We krijgen de komende jaren minder vee dus de verwerkingsplicht zou eigenlijk omlaag moeten. Mestverwerking moet echter pas gebeuren wanneer je de mest niet meer geplaatst krijgt bij akkerbouwers."

Wat betekent dit plan voor de toekomstige rol van intermediairs?
"Dat is nog lastig te zeggen. De mest moet ook straks van A naar B worden getransporteerd en dat is onze functie in de keten. Ik zie het plan dus niet als een bedreiging voor het bestaansrecht van intermediairs."

En voor de mestprijzen (ophaalbijdragen)?
"Die gaan waarschijnlijk omhoog. Tot nu toe is gebleken dat mestverwerking lastig rendabel te krijgen is. Verwerken is immers altijd duurder dan uitrijden. Ook voor akkerbouwers stijgt de kostprijs, want zij moeten gaan betalen voor verwerkte mestproducten. Die producten kosten de eindgebruiker €80 tot €100 per ton. Dat gaat geen akkerbouwer betalen zolang vergelijkbare kunstmest €40 tot €50 per ton kost. Met andere woorden: de concurrentiepositie van agrarisch Nederland (zowel veehouderij als akkerbouw) in Europa en op de wereldmarkt verslechterd daarmee doordat de kostprijs stijgt."  

Het plan is mede gelanceerd om mestfraude tegen te gaan. Doet dit het ook?
"De regelgeving omtrent mest is behoorlijk complex, maar ik vraag me af of dit plan het eenvoudiger maakt. Mestfraude moet keihard worden aangepakt, maar het ontbreekt de NVWA aan slagkracht. Dit plan verhoogd mijns inziens de kostprijs en dat werk juist fraude in de hand zou je zeggen. Tot op heden heeft de minister in de praktijk nog weinig bereikt, neem het voerspoor. Het lijkt erop dat Schouten met dit plan een laatste stempel drukt. Voor haar opvolger zal het niet eenvoudig worden om dit mestplan tot uitvoer te brengen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
anja 9 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10889119/schouten-blundert-met-het-nieuwe-mestbeleid]'Schouten blundert met het nieuwe mestbeleid'[/url]
nou.... als afvoer duurder wordt, en de akkerbouw moet fors gaan betalen voor de restproducten.dan klopt de redenatie van deze man niet erg.maar dat geeft niets,want hij heeft ook een belang....
Roy 9 September 2020
einde kringlooplandbouw. Toch kundig van Schouten om met nieuw mestbeleid haar eigen glazen in te gooien. Wederom Nederland op achterstand zetten en vooral geen gelijk speelveld in Europa creeren. Bedankt Schouten!
Abonnee
Zuidboer 9 September 2020
De redenatie van deze man klopt precies Anja. Ordinaire kostprijsverhoging voor akkerbouw en intensieve veehouderij, meer is het niet....
Vis 9 September 2020
En die gemaakt En kosten gaan inderdaad Als omzet naar de leden van cumela daar heeft deze meneer dan weer gelijk in.
Abonnee
Flevo uitje 9 September 2020
Terechte opmerking dat de prijs van verwerkte organische mest hoger ligt dan die van kunstmest. Betekent dit dat Schouten met een kunstmesttaks het onaantrekkelijk voor akkerbouwers gaat maken, om ze zo gedwongen naar verwerkte mest te sturen?
Abonnee
anja 9 September 2020
Zuidboer schreef:
De redenatie van deze man klopt precies Anja. Ordinaire kostprijsverhoging voor akkerbouw en intensieve veehouderij, meer is het niet....
vertel het maar dan,afvoer kost nu alleen minder voor de bedrijven kort bij de akkerbouw,80% vd varkenshouders betalen 20euro of meer,voor dat geld kun je op je sloffen verwerken.
Abonnee
anja 9 September 2020
hij is ook bang dat het net zo gaat als met de kippenmest.dan wordt hij weer gewoon vrachtwagen chauffeur, en niet iedere 2 jaar een nieuw paard..
Kees 10 September 2020
We moeten inzetten op een systeem waarbij zo min mogelijk transport plaatst vindt. Verder is het van belang zoveel mogelijk te werken met mestverwerkingsfabrieken die in bezit zijn van boeren coöperaties of op eigen erf. Het geld zoveel mogelijk in de primaire sector houden zodat We meer slagkracht hebben bij het ontwikkelen van toekomstige innovaties. Nu geven we het geld telkens af aan andere bedrijven binnen de sector dat moet afgelopen zijn.
Abonnee
anja 10 September 2020
Kees schreef:
We moeten inzetten op een systeem waarbij zo min mogelijk transport plaatst vindt. Verder is het van belang zoveel mogelijk te werken met mestverwerkingsfabrieken die in bezit zijn van boeren coöperaties of op eigen erf. Het geld zoveel mogelijk in de primaire sector houden zodat We meer slagkracht hebben bij het ontwikkelen van toekomstige innovaties. Nu geven we het geld telkens af aan andere bedrijven binnen de sector dat moet afgelopen zijn.
juist...
?!? 10 September 2020
Ik heb een vraag, zo maar uit nieuwsgierigheid. Klopt het dat veel varkenshouders per arbeidskracht een half of heel jaarinkomen kwijt zijn aan mestafzet? Bijv 1000 kuub x 20 euro. En dat sommige akkerbouwers een half of heel jaarinkomen extra hebben door mest af te nemen?
Abonnee
jan 10 September 2020
meeste akkerbouwers krijgen het gratis op land

en als je silo hebt krijg je 5 a 10 euro toe
dus daar wordt je niet rijk van
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden