Wit-Rusland wil kartel terug

12 jaar cel gevraagd voor opbreken kalikartel

14 Oktober 2013

Wit-Rusland heeft zijn beschuldigingen aan het adres van de CEO van de Russische mestproducent Uralkali aangepast. Waardoor de maximaal haalbare straf met twee jaar verhoogd kan worden. De beschuldigingen veranderden van machtsmisbruik in verduistering.

Eerder werd Vladislav Baumgertner beschuldigd van machtsmisbruik, waarop een maximale gevangenisstraf staat van 10 jaar. Nu wordt de CEO echter niet langer beschuldigd van machtsmisbruik, maar van verduistering, waarop een maximale straf staat van 12 jaar, zo meldt de Ria Novosti.

In augustus werd Baumgertner gevangen genomen toen hij in de hoofdstad van Wit-Rusland op bezoek was. Later werd hij overgebracht naar Minsk. Wit-Rusland heeft zelfs al aan Interpol om een internationaal arrestatiebevel gevraagd voor de Russische multimiljonair Suleiman Kerimov, vanwege de verdenking dat hier sprake is van machtsmisbruik.

De aanklachten dateren nog van juli toen Uralkali besloot te stoppen met de samenwerking met Belaruskali en kaliprijzen onderuit trapte. Wit-Rusland pleit ervoor om het kartel tussen de kalireuzen weer te herstellen, maar hierop heeft Moskou nog niet gereageerd.  De president van Wit-Rusland  zegt dat Kerimov, die zijn aandeel van 21,75 procent in Uralkali wil verkopen, persoonlijk om zijn pardon gevraagd had.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Kunstmest

Rusland zorgt voor extra onrust op de kalimarkt

Nieuws Kunstmest

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Nieuws Kunstmest

Wit-Rusland heeft lak aan sancties en opent kalimijn

Inside Mest

Treffen sancties tegen Wit-Rusland Nederlandse boer?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief