Shutterstock

Nieuws Mest

OM: 'Minder vee is oplossing mestfraude'

13 November 2018 - 17 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat het mestprobleem maar op 1 manier opgelost kan worden: minder vee. Dit zegt Rob de Rijck, coördinerend officier milieuzaken bij het OM, in NRC Handelsblad. Daarmee neemt de instantie voor het eerst openbaar een stelling in.

Circa 1 jaar nadat NRC de grootschalige fraude onthulde, concludeert de krant dat het probleem nog niet is opgelost. De maatregelen die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) toen beloofde, zijn niet (of slechts gedeeltelijk) uitgevoerd.

De krant schrijft dat er bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nauwelijks extra toezichthouders bij zijn gekomen. Daarbij werd de gedragscode slechts door enkele tientallen bedrijven getekend. Ook kunnen fraudeurs nog subsidie aanvragen, terwijl er bijna niet wordt gehandhaafd.

Kortom: het mestprobleem nam niet af, maar juist toe. Wel plaats het NRC de nuance dat het misschien te vroeg is om 1 jaar na dato al de balans op te maken.

Financiële prikkel te groot
Het OM onderschrijft de bevindingen van het NRC en zegt, uit monde van De Rijck, dat er op het gebied van handhaving nauwelijks iets veranderd is in de achterliggende periode. Volgens De Rijck kan alleen een kleinere omvang van de veestapel de mestfraude oplossen.

Alleen dan slinkt het overaanbod op de mestmarkt, wat volgens hem de oorzaak van het probleem is. Op BNR Nieuwsradio zei De Rijck dat de financiële prikkel om de wetgeving te omzeilen momenteel te groot is. Met minder mest wordt die financiële prikkel kleiner. Niet eerder sprak het OM zich uit in dergelijke oplossingsrichtingen.

Onhandige uitspraken 
Schouten is niet blij met de uitspraken van het OM. Daarbij is de timing ongelukkig, omdat Nederland in Brussel bezig is om een verlenging van de derogatie binnen te slepen. De uitspraken kunnen die verlenging volgens Schouten in gevaar brengen.

Verder zegt Schouten dat ze werkt aan de omvang van de veestapel via de warme sanering in de varkenshouderij. Ook zegt ze dat een nieuw meststelsel nog minstens 2 jaar op zich laat wachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
DD 13 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10880493/om-minder-vee-is-oplossing-mestfraude]OM: 'Minder vee is oplossing mestfraude'[/url]
Grootschalige fraude bleek helemaal niet zo te zij . Wanneer komt dit in NRC. Rectificatie lijkt mij wel gepast.
Gerald 13 November 2018
Ja, en minder belasting heffen is de oplossing voor belastingfraude, minder bouwen de oplossing voor bouwfraude, minder zorg de oplossing voor zorgfraude?
???!!! 13 November 2018
telegraaf: minister hierover

Of de minister het met het Openbaar Ministerie eens is dat Nederland beter af zou zijn met minder vee en mest wil ze niet zeggen. "Dat is een heel politieke discussie. Als ik nu begin met 'we gaan de veestapel verkleinen' dan krijg ik niet alle partijen mee die ik mee moet krijgen."

Boeren, veehouders, forse inkrimping moet volgens Schouten dus alleen nog even via LTO: dat is alsof de nieuw op te stellen wet al is doorgevoerd-let maar op!
john 13 November 2018
compliment voor de sector. Nog meer inspecteurs om te concluderen dat mest productie prima gekoppeld is aan plaatsingsruimte lijkt mij ook zinloos. Deze meneer heeft al te vaak achter het net gevist als het op bewijzen aan komt en doet daardoor van deze uitspraken.

ik verwacht van het nrc wel een artikel over hoe succesvol het om is eigenlijk..
Ard Eshuis 13 November 2018
Wat een smerige oplichters allemaal, de hele "mestfraude" was 1 doorgestoken kaart artikel en zie ook maar weer de schijnheiligheid bij de blokkeerfriezen: Zij gaan wel voor het gaas, maar turken en marokkanen niet! Wat een zieke bedoening is het eigenlijk bij de "leiders" van dit land!
mores 13 November 2018
Waar heeft men het over de nitraatnorm in het grondwater word al geruime tijd gehaald ook op de droge zandgronden blijkt uit de recente uitslagen van het RVIM
Bob 13 November 2018
Al komt er minder vee ,het schijten gaat door
We hebben een verdeel probleem!!
Gaskraan naar de kunstmestfabriek dicht draaien, dan komt er wel meer vraag naar mest!
xx 13 November 2018
Gerald heeft helemaal gelijk. We kunnen ook wel de maximum snelheid op snelwegen steeds verder verlagen zolang er nog te hard gereden word. Zitten we binnenkort onder de 80.
Dit zijn toch gewoon waardeloze opmerkingen.
Dorus 13 November 2018
Volgens mijn heeft Geert Wilders na de verkiezingen ook zoiets geroepen en wordt voor de rechter gedaagd, Hoe kan het dat wij als agrarische sector alles over ons heen laten komen. En dan juist van het OM,
Bert 13 November 2018
de journalistiek moet bestraft kunnen worden op het verspreiden van leugens.
Pater 13 November 2018
Zo zie je maar weer de onafhankelijkheid bij het om is ver te zoeken . De mestfraudeurs worden bewust niet aan gepakt want dan kan men bij de linkse lobby flink schreeuwen dat het in de landbouw niet deugt . En zo kan men de zaak van Schiphol en andere vliegvelden waar gefraudeerd word met geluid en co2 en andere vervuilende dingen auto s in de doofpot stoppen .
De boer krijgt overal de schuld van ik hoop dat een hoop van dat volk in armoede moet gaan leven met geen luxe en zeer weinig eten zodat ze maar net in leven kunnen blijven Als ze dan nog eens kunnen denken wat was het vroeger toch goed
Robert 13 November 2018
@Ard Eshuis

" zie ook maar weer de schijnheiligheid bij de blokkeerfriezen: Zij gaan wel voor het gaas, maar turken en marokkanen niet! "

Wat hebben de 'turken en marokkanen' hiermee te maken dan ?
Dorus 13 November 2018
Volgens mijn heeft Geert Wilders na de verkiezingen ook zoiets geroepen en wordt voor de rechter gedaagd, Hoe kan het dat wij als agrarische sector alles over ons heen laten komen. En dan juist van het OM,
Abonnee
Jan 13 November 2018
Blijkbaar een derderangs officier van Jusitie.
Wat een blunder, om zich met politiek te bemoeien
MA 13 November 2018
Aanvulling op XX:
Niet alleen door de max. snelheid te verlagen maar vergelijkbaar met minder dieren is minder auto's! De kans op ongelukken is dan minder.
Bij minder auto's kan er nog altijd te hard gereden worden en bij minder vee kan er altijd nog gefraudeerd worden.
Als er geen landbouwhuisdieren meer zijn is er zelfs nog mest. (huisdieren en mensen) Maar bij geen auto's meer zijn er geen auto ongelukken meer.
Karel 13 November 2018
Ik zou wel eens willen weten hoeveel (kunst)mest er in volkstuintjes wordt gegooid.
Ik denk ver boven de norm.
Jpk 14 November 2018
Er zijn al gezonde koeien geslacht ivb met de fosfaatwet.zie cbs cijfers
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox