Agrifoto

Nieuws Onderzoek

Nederland in top 5 meest duurzame voedselsystemen

27 December 2019 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Nederland staat in de Top 5 van landen met de meest duurzame voedselsystemen. Dat blijkt uit een onderzoek in het gerenommeerde wetenschappelijke vakblad Nature. Het geheel van de keten in Nederland, van productie tot consumptie, scoort goed.

De onderzoekers hebben geprobeerd de duurzaamheid van de voedselsystemen per land te analyseren, hoewel dit een complexe klus is. In het onderzoek gaat het om het hele voedselsysteem: van productie tot consumptie. Er moet volgens de onderzoekers niet alleen naar duurzame productie, maar ook naar duurzame consumptie worden gekeken. Dat laten de cijfers ook zien: ongeveer 10% van de mensen op aarde is ondervoed, terwijl obesitas tegelijkertijd een steeds groter probleem wordt.

Goede score op verschillende factoren
Nederland scoort goed op 4 verschillende aspecten: milieu, sociale omstandigheden, voedselveiligheid en economie. Concreet hebben de onderzoekers wat betreft milieu onder meer een analyse uitgevoerd op factoren als broeikasgasemissies, waterverlies, gewassendiversiteit en biodiversiteit.

Ook zijn de financiële opbrengsten per werkzaam persoon meegenomen. Andere factoren zijn onder meer hoe gevarieerd er wordt gegeten, hoeveel obesitas er is en hoeveel voedsel er wordt verspild in een land. Achtergrond van het onderzoek is de steeds grotere vraag naar voedsel met een hoge voedingswaarde, terwijl de milieu impact van deze productie omlaag moet.

Nederland is 1 van de 5 landen die donkerblauw is. Hoe donkerder blauw, hoe duurzamer.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Roy 27 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885150/nederland-in-top-5-meest-duurzame-voedselsystemen]Nederland in top 5 meest duurzame voedselsystemen[/url]
Ik zou dit maar naar Schouten doorsturen. Die denkt dat we 50 jaar terug in de tijd moeten naar het tijdperk van
Ott en Sien. Net als de stadspartijen D66 en GL. Toch wel typisch, louter stemmen uit de stad en alles op het platteland willen regelen. Terwijl er in de stad genoeg fout gaat.
ik 27 December 2019
En toch doen we het nooit goed en moeten we uitgeroeid worden volgens de linkse kliek.
Bert 28 December 2019
Dit is voor Groen links , D66 en PvdD geschreven.
gewone boer 28 December 2019
helemaal mee eens kringlooplaanbouw is een grote farce
gewoon doorgaan met de massa is kassa mars top onderzoekers
krud 28 December 2019
graag even op nu.nl
Iris 28 December 2019
Ik kan me niet voorstellen dat degene die hier gereageerd hebben de bron die in het artikel staat ook hebben gelezen.

Dit gaat niet enkel over of boeren goed bezig zijn of niet. Er zijn zelfs nogal wat variabelen die het maken van conclusies lastig maken.

Daarnaast is het nog maar de vraag of we op de plaats moeten blijven staan als blijkt dat we het goed doen. Die topplaats als kenniseconomie met super onderwijs zijn we ook aan het kwijtraken omdat we onszelf zo goed vonden. Om een topplaats te bemachtigen en behouden moet je door innoveren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden