Shutterstock

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

22 September 2023 - Klaas van der Horst - 5 reacties

Over goed een week komt er weer een actualisatie aan van het Aerius-rekenmodel, voor onder meer het vaststellen van emissiecirkels. Tal van overheden, adviesbureaus en andere partijen zitten daar weer met smart op te wachten. Het is handig voor het uitrollen van nieuw beleid, aanwijzen van vervuilende boeren, intekenen van om te zetten landbouwgrond of voor het bouwen van een brug in de polder.

Reken toch maar niet dat in deze kakelverse release al de nieuwste inzichten, zoals die uit het onderzoek van de UvA, van buitenlandse onderzoeken of van nieuwe publicaties uit de oude doos van RIVM zelf, zitten verwerkt. Het RIVM lijkt van plan om zich langzaam en zonder gezichtsverlies van Aerius te willen distantiëren. De eerste stap is eind vorige week gezet met de melding dat het RIVM het instrument, vrij vertaald, te politiek vindt geworden en wil afstoten.

Onnauwkeurigheden
Aerius was al langer een last geworden voor het RIVM vanwege de fouten eind vorig jaar met de stikstof en ammoniak-top 100's. Toen bleek er in het model ook al veel onnauwkeurigheid op bedrijfsniveau. Een onderzoek naar deze fouten zit nog in de pijplijn.

Het demissionaire kabinet lijkt ook niet van zins om nog eens kritisch naar de Aerius-modelleringen te kijken. Dat bleek duidelijk bij de algemene beschouwingen van deze week, toen demissionair premier Mark Rutte de boot afhield na kritische vragen van Caroline van der Plas. Er is ook zo veel beleid mee gemoeid. De gemakkelijkste keuze lijkt om te doen alsof je neus bloedt.

Emissiearme stallen
Heel veel mensen hebben ook gewoon nog niet door wat het betekent dat de stikstof- en ammoniakemissies amper verder dan een paar honderd meter rond een boerderij nog zijn te traceren naar die boerderij, of dat nu is vastgesteld dat grasland geen ruim 40 kilo stikstof per hectare  uitstoot, maar hooguit 12 kilo. Weliswaar nog slechts bij een beperkt aantal metingen, maar wel in de eerste en tot nog toe enige serie. Ook boeren schrikken nog steeds van 'oud' stikstofnieuws, dat waarschijnlijk ook door een andere bril kan worden bekeken. En dan gaat het niet alleen over PAS-melders of bedrijven die nog niet vergund zijn, maar ook om zorgen rond emissiearme stallen. De mogen dan niet goed werken, maar met een minder verre verspreiding van de emissie dan Aerius wil, is dat ook een minder grote kwetsbaarheid. Tenminste, met het oog op de vergunningverlening.

Impuls voor Aerius-economie
Er zijn ondertussen ook heel veel mensen die prima doorhebben wat het betekent, maar voor wie de strekking daarvan ronduit ongewenst is. En daarvoor hoeft je geen rare complotdenker of zo te zijn. Er bestaat een enorme Aerius-economie, die van elke nieuwe release weer een impuls krijgt. Voor de bedenkers van natuurplannen is Aerius essentieel om meer gebieden als kwetsbaar aan te wijzen en het gebied dan uit te breiden. Daar hebben ook de terreinbeherende organisaties (TBO's) belang bij, die dan nog meer terrein onder hun beheer krijgen, meestal geschonken door de overheid. Zij worden bijgestaan door ecologische adviesbureaus, die voor hen en ook voor andere partijen berekeningen maken. Dan zijn er juristen en ook financiële partijen.

Arcadis adviseert, en denkt aan zichzelf
Een mooi voorbeeld van hoe zo'n Aerius-ecosysteem werkt, kan worden geïllustreerd aan de hand van Arcadis. Die stelt voor diverse provincies zogenoemde natuurdoelanalyses (NDA's) op. Daarin wordt, voor een belangrijk deel aan de hand van Aerius, de stikstofgevoeligheid van een natuurgebied bepaald. Iedere keer weer blijkt die groter dan gedacht, zoals minister Van der Wal onlangs nog liet weten. Noord-Brabant legde afgelopen voorjaar de vergunningverlening stil vanwege alarmerende uitkomst na bevindingen van onder meer Arcadis. Inmiddels heeft Arcadis bedacht dat hier meer mee te doen is.

Vijver met Amsterdams geld
Samen met de beheerder van een Amsterdamse vijver met geld, Cyclas Capital, heeft het een investeringsfonds opgezet voor het omzetten van boerenland in natuur: ReTimber.  Want, "Arcadis signaleert met zijn netwerk waar mogelijk kandidaten zitten voor de aankoop van geschikte percelen". Cycas is ook al in zee gegaan met ARK Natuurontwikkeling om nieuwe natuurgronden veilig te stellen. Cycas heeft geld,en kan dat met behulp van fiscale regelingen en klimaatfondsen leuk wegzetten. Het spreekt al over in eerste instantie €100 tot €200 miljoen. Arcadis, Ark en andere partijen kunnen de hand op grond leggen. BBB Gelderland heeft intussen wel vragen gesteld of Arcadis met deze dubbelrol niet z'n boekje te buiten gaat.

Politiek bepaalt zelf
Nu zijn er over twee maanden al verkiezingen, maar het kan op zich nog lang duren voordat de politiek nieuwe conclusies wil trekken uit de nieuwe wetenschappelijke inzichten. De politiek kan namelijk ook zelf bepalen wat zij als nieuwste inzichten wil zien. Daarom zijn er organisaties en individuen die dan liever naar de rechter stappen, zoals een club als MOB doet.

D66'ers houden van Tjeerd de Groot
Wie er over twee maanden allemaal te kiezen zijn als vertegenwoordigers van de landbouw of het platteland, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Het langst houdt NSC de kaarten tegen de borst. Eerst moeten Pieter Omtzigt en de zijnen een verkiezingsprogramma opstellen, dan een lijst opstellen. Ook andere partijen hebben nog wel wat huiswerk te doen. Bij D66 was er de afgelopen week een opvallende, hoewel kleine beweging te bespeuren. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot was door de partijtop eerst op een onverkiesbare plek geplaatst, maar hij schuift nu toch op. Eerst door het opstappen van een collega vóór hem, later door actie van partijleden. De kans bestaat dat het partijcongres hem nog verder omhoog plaatst. De echte D66'ers houden van zijn geluid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Louis Pascal de Geer 22 September 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906072/de-aerius-economie-draait-onverstoorbaar-door]De Aerius-economie draait onverstoorbaar door[/url]
Weer een topper van Klaas, en ook een bewijs van het blijkbaar gewild blind zijn van de demissionaire regering en een deel van de Tweede Kamer voor de noodzaak voor een totaal nieuwe aanpak van het aandeel dat de agrarische sector in Nederland in de Stikstof problemen heeft.
Voor deze blindheid, zal hard gelag kunnen worden betaald na het tellen van de stemmen op 22 november!
Abonnee
Gerben 23 September 2023
Klaas verwijt de ketel dat tie zwart is. Maar zijn inkomen hangt ervan af, dus subjectieve berichtgeving. Daar help je de zuivelsector echt niet verder mee.
Abonnee
CM 23 September 2023
Gerben schreef:
Klaas verwijt de ketel dat tie zwart is. Maar zijn inkomen hangt ervan af, dus subjectieve berichtgeving. Daar help je de zuivelsector echt niet verder mee.
Gerben volgens mij ben jij degene met subjectieve berichtgeving. Je wilt niet accepteren dat het niet klopt wat de overheid beweerde met KDW,Aerius en piekbelastersaanpak.
Abonnee
Henk. 25 September 2023
Nederland zo langzamerhand het corruptste land in Europa.! Ook onvoorstelbaar dat nog niet alle boeren in Nederland lid zijn van STAF (stichting agri facts.). Het enigste bureau waar de niet kloppende wetenschappelijke rapporten worden nagerekend.! We kunnen niet meer zonder STAF.! Abonnement is maar € 150,= per jaar.! Dus boeren niet meer aarzelen, maar word lid.!
Abonnee
Zeewind 25 September 2023
Gerben: lees dit bericht met de goede intenties: als wij vroeger , ik zou het nu nog zo doen, zulke varkens hadden ,met verkeerde genen voor de voortplanting, dan hingen ze in NOVEMBER ,de 22ste, aan de slachtladder.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden