Column Bert Rijk

Bent u als teler straks niet meer nodig?

2 Maart 2016 - Bert Rijk - 5 reacties

Precisielandbouw is sterk in opkomst. Sensortechnologie wordt breed ingezet om grote hoeveelheden data te verzamelen met als doel gewas en bodem nauwkeuriger bij te sturen. De volgende revolutie komt door rekenregels die deze data tot nuttige informatie vertalen. Onderzoekers, samen met teeltadviseurs en vooroplopende boeren, zijn hier mee bezig. Bent u als teler daardoor straks overbodig?

Boer zijn is een van de meest veelzijdige beroepen ter wereld. Je bent bodemkundige, econoom, manager, bezig met biologie en vaak ook maatschappelijk werker voor personeel en de omgeving. Hoe doet u dat toch? Wetenschappers zijn er achter: ‘Gezond boerenverstand’.  Boerenverstand is het vermogen om praktisch en logisch na te denken zonder door te slaan naar te theoretisch. Een mooi compliment voor onze agrarische sector. Gezond boerenverstand houdt ook in kritisch te zijn op wat je hoort. Kritisch op de media, op de teeltadviseur en op nieuwe technologie.

Sensoren hebben voordelen ten opzichte van de menselijk zintuigen. Zo zijn drones  uitgerust met infraroodsensoren voor betere gewasanalyse en kunnen bodemvochtsensoren ieder kwartier het bodemvocht meten. Iets wat handmatig niet te doen is. Sensoren hebben echter geen boerenverstand, sterker nog, zij bezitten geen enkele vorm van intelligentie. Sensoren kunnen storing hebben en rekenregels kunnen verkeerde conclusies trekken.

Sensoren hebben voordelen ten opzichte van de menselijk zintuigen

Zo scande onze drone afgelopen jaar een perceel aardappelen. Op de dronekaarten was te zien dat op het merendeel van het perceel het gewas zich goede ontwikkelde, maar dat er enkele plekken waren met achterblijvende groei. Op basis hiervan was het advies om deze plekken bij te bemesten met stikstof. Maar er waren ook bodemmonsters genomen. De analyse daarvan toonde iets anders aan.

Op de achterblijvende gedeeltes bevatte de bodem nog voldoende stikstof. De achterstand in groei had blijkbaar een andere oorzaak, zoals een slechte bodemstructuur of een bodemgebonden ziekte. Juist op het goed groeiende deel was sprake van mineralentekort. Het gewas groeide op die  plekken sneller dan de bodem kon bijhouden. De dosering meststoffen is uiteindelijk op de slechte plekken verlaagd en op de goede plekken verhoogd. Dubbele winst: minder uitspoeling op de slechte plekken en hogere opbrengst op het grootste deel van het perceel.

Precisielandbouw heeft de potentie om de agrarische sector toekomstbestendig te maken, maar blindelings op technologie vertrouwen kan averechts werken. Mijn advies: gebruik zeker de mogelijkheden die precisielandbouw biedt, maar blijf te allen tijde je gezonde boerenverstand gebruiken. Dat geldt voor zowel de boer als de adviseur.

Bert Rijk

Bert Rijk is mede-eigenaar van Aurea Imaging. Dat bedrijf vliegt al sinds 2010 met drones, waarvan een aantal zelf ontworpen en gebouwd zijn. Volgens hem bieden drones de uitkomst voor flexibele inzet en betere beelden.
Reacties
5 reacties
Zandhaas 2 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10868507/Bent-u-als-teler-straks-niet-meer-nodig?]Bent u als teler straks niet meer nodig?[/url]
Ja ja de cooperaties nemen met plezier de plek achter het stuur over
Abonnee
outepop 3 Maart 2016
wat ik hier nu lees dat wist mijn opa in 1940 ook al
gooi meer kunstmest op de betere plekken
Bert 3 Maart 2016
@ outepop: Niet per se, dat ligt er dus juist aan waardoor de betere plekken beter zijn en de slechtere plekken slechter.

@ Zandhaas: Ik denk dat iedere teler er zelf bij is wie hij achter het stuur zet?
Herman Krebbers 5 Maart 2016
Ik wist al dat die plek in het veld slechter was. Dat hoor ik vaak. Als ik dan opbrengsten vergelijk tussen telers en percelen zie ik grote verschillen. Uit discussie met telers blijkt dan dat ze het weten niet omzetten naar gericht teeltactie. Gemiste kans. Zal in toekomst nodig zijn om rendement te behouden. Uitdaging dus om deze nieuwe technieken te benutten voor teelverbetering. Ze zijn geen doel op zich.
Blijkbaar is er dan ook verschil in niveau en kennis van boerenverstand tussen telers. Met nieuwe techniek weten meerdere telers hun kennis en "boerenverstand' te verbeteren.
Abonnee
interpol 6 Maart 2016
Krebbers is zijn opbrengst ook aan het verhogen voor zijn toko zo te lezen.
Zandhaas 7 Maart 2016
Als @Krebbers bij mij gaat sturen kan hij aan het werk voor de meeropbrengst. Lijkt me een goede deal.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden