Blog: Erik Colenbrander

Postcode winter: grote regionale verschillen

16 Januari 2017 - Boerenbusiness

Alle publiciteit over natuurijs ten spijt, is het maar de vraag of het van een officiële vorstperiode komt met een serie ijsdagen in De Bilt. Maar, het land op om over de vorst kunstmest te strooien wordt in grote delen van het land wel mogelijk, ook al is het nog geen februari. En kalveren extra melkpoeder verstrekken kan ook geen kwaad.

Maar de winter pakt niet zo stevig uit als vorige week door sommige computermodellen werd voorgeschoteld. Langetermijn verwachtingen van vijf tot vijftien dagen zijn geschikt om de trend weer te geven. Dat het gaat vriezen gedurende langere tijd bijvoorbeeld. De ijsaangroei nauwkeurig voorspellen, dat blijft een slag in de lucht. Laat staan voorspellen of de mest op de roosters kan gaan bevriezen. Dat hangt natuurlijk ook van de bouw van de stal af en de wijze waarop de kou uit de stal geweerd kan worden.

Waterrijke gebieden krijgen geen langdurige vorst voor de kiezen

Met name in het zuiden en oosten, waar veel sneeuw ligt, zijn voorzorgsmaatregelen niet overdreven. Zeker op bedrijven waar automatisch gemolken wordt is het opletten dat de melkrobot probleemloos blijven draaien. De regionale verschillen worden groot. De waterrijke gebieden, dicht bij de relatief warme zee, maar ook in het noorden krijgen geen langdurige vorst voor de kiezen.

Het zeewater is vijf graden en er dreigt warme lucht van de Britse eilanden binnen te lekken. Verder het binnenland in, waar het effect van de Noordzee minder wordt en het effect van het dikke pak sneeuw in Duitsland groter, gaat de diepvries wel open. Ook overdag. In combinatie met veel wind kan dat problemen gaan geven. Gelukkig waait het vrijwel niet de hele week. Of het ook dagen achter elkaar prachtig zonnig weer wordt is onduidelijk. Het kan ook hele dagen egaal grijs blijven.

In de winter weet je dat nooit zeker, ook al zit je middenin een omvangrijk hogedrukgebied. Dat hogedrukgebied zou zich boven Scandinavië gaan nestelen en ijzige kou met noordoostenwind op transport zetten, maar het koerste zuidelijker en langzamer, met de kern de komende dagen pal boven ons land en Noord-Duitsland. Pas als het hogedrukgebied na het komende weekend wegtrekt kan de wind gaan toenemen en de gevoelstemperatuur aanmerkelijk dalen.

Eind deze maand gaat het warm water regenen

Zodra de wind gaat aantrekken duurt het niet lang meer of de vorst is verdwenen. Na het komend weekend dringen oceaanstoringen tot onze omgeving door en gaat het misschien wel warm water regenen. Maximumtemperaturen in dubbele cijfers worden het eind van deze maand berekenend. Melkmindering levert het FrieslandCampina en de melkveehouderij dus niet op deze vorstperiode.

Zoveel stelt het niet voor. Januari 2010 was kouder. Toen daalde de melkaanvoer niet merkbaar en nu gaat dat ook niet gebeuren. Zelfs in de barre winter van 78/79 noteerde het Productschap Zuivel geen lagere melkaanvoer. Productschapvoorzitter prof. dr. Harm Schelhaas zei bij de nieuwsjaarsrede op 3 januari 1979: ‘De koe blijft toch aan zijn jong denk en melk produceren.’

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden